Afbeelding

Kontichse bib breidt uit met ‘zadenbib’

Nieuws

Sinds mei pakt de gemeente Kontich uit met een’ zadenbib’! Hier vind je geen boeken, maar kan je zaden meenemen. In ruil wordt gevraagd om zelf zaden te oogsten en een deel aan de zadenbib terug te schenken. De zadenbib krijgt een vaste stek in de hoofdbibliotheek op het Sint-Jansplein, maar zal ook geregeld te vinden zijn op evenementen in de gemeente.

Zondag 5 juni ging de ‘zadenbib’ voor het eerst op stap. Tussen 10 en 18 uur vond je ze terug op de Eco-opentuindag in de Natuur- & Museumtuin, Duivenstraat 22 in Kontich.

Tijdens de openingstijd van de hoofdbib kan iedereen die gratis lid wordt van ‘mijntuin.org’ gratis groenten- en plantenzaden lenen. Je leent maximaal drie zakjes per bezoek en je registreert je ontlening op de aparte tablet. Het sociaal platform voor tuinliefhebbers ‘http://mijntuin.org’ heeft het zelfuitleensysteem voor de Vlaamse ‘zadenbibs’ mogelijk gemaakt.

Om steeds te kunnen beschikken over een mooi gevulde ‘zadenbib’, zoekt de ‘zadenbib’ nog verse, zelfgeoogste zaden. Heb je enkele zaden te veel? Breng ze gerust binnen in de bib tijdens de openingstijd in een gesloten briefomslag met de soortnaam van de zaden, de oogstdatum en een mailadres of telefoonnummer.

De ‘zadenbib’ is een gezamenlijk project van de Kontichse bibliotheek en de milieudienst. Ze wordt beheerd in samenwerking met vrijwilligers.

Heb je nog vragen over de werking of over zaden? Blijf je graag op de hoogte van lesmomenten en workshops zoals het leren oogsten van zaden? Stuur dan een mail naar zadenbib@kontich.be.

Ward Coene