Afbeelding

Zwembad De Nachtegaal in Kontich heropent na twee jaar

Nieuws

Het gemeentelijke zwembad De Nachtegaal ging na meer dan twee jaar sluiting opnieuw open. De zwembaden en de infrastructuur ondergingen een totale renovatie. Het bad van 25 meter kreeg een kuip in roestvrij staal, die door een Oostenrijkse firma werd geplaatst. De kade van het grote bad en het instructiebad werden voorzien van nieuwe tegels.

De problemen begonnen ongeveer vier jaar geleden. Door expansieve zouten kwamen er op de bodem en aan de wanden tegels los. Een deel van het zwembad moest telkens voor een periode worden gesloten. Ondanks de herstellingen bleven de problemen zich opstapelen. Na enkele expertises werd er beslist om de tegels in het grote bad te vervangen door roestvrijstalen platen. Wel een grotere investering maar een kuip in roestvrij staal biedt heel wat voordelen. “Om te beginnen is het metaal niet gevoelig voor thermische en drukschokken. Algengroei doet zich niet voor, zodat we het bad niet jaarlijks moeten ledigen om het te reinigen. Het ledigen en vullen gaat bovendien sneller, zonder de complicaties die je bij tegelbaden hebt”, legt schepen voor Sport Pieter Defoort (N-VA) uit.

Ook ‘achter de schermen’ werd gewerkt. Dat is voor het publiek niet zichtbaar, maar het zwembad krijgt een enorme meerwaarde. Zo werd een nieuwe waterbehandeling met aangepaste leidingen geïnstalleerd. De personeelsleden van het zwembad droegen hun steentje bij tijdens het uitvoeren van onderhoudswerken. De scholen moesten tijdens de sluitingsperiode uitwijken naar de buurgemeenten. “De directies toonden begrip, omdat wij kozen voor een degelijke en definitieve oplossing”, aldus Defoort. Er kwam ook kritiek. Voor de heropening werden er meerdere data vooropgesteld, maar die werden niet gehaald.

Het voorstel van de oppositie om toe te treden tot de werking van het regionale zwembad in Mortsel was voor Defoort geen optie. Bij de inwoners van Kontich was er daarvoor geen voldoende draagvlak. Net als de scholen kozen de bewoners om in hun eigen gemeente te kunnen zwemmen. De totale kost van de renovatie bedraagt 700.000 euro. Hiervan neemt de Vlaamse overheid 194.000 euro voor haar rekening. De bestaande abonnementen worden na de heropening verlengd. Het zwembad kan nu ook worden gehuurd door families en groepen, zoals voor een verjaardagsfeestje van kinderen. Een zwembeurt kost twee euro. Een abonnement voor vijftien beurten kost 27 euro. Meer info op www.kontich.be

Ward Coene