Afbeelding

Antwerpenaars in favorietenrol op EK waterski

Nieuws

ANTWERPEN – Van 7 tot 14 augustus worden de Europese kampioenschappen waterskiracing georganiseerd in het Oostenrijkse Krems. Krems (circa 80 km van Wenen), erkend als cultureel werelderfgoed, ligt aan de romantische Donau. Het is daar dat de romantiek even zal wijken voor de sport.

Met het parcours, 2,5 km lang van boei naar boei en circa 300 m breed, worden dit uiterst sportieve en snelle wedstrijden. Het wateroppervlak is er doorgaans rustig, maar kan al snel veranderen in een kolkende zee door stroming en wind. Het kampioenschap wordt betwist over vier manches (7, 9 en 12 augustus) met de finale op zondag 14 augustus.

De Belgen starten alvast als favoriet in de meeste reeksen van dit tweejaarlijkse kampioenschap. We overlopen even de verschillende proeven.

*F1-men - Met kleppers als Steven Van Gaeveren (Melsele/Costa Zela), Robin Marien (Schilde/VWSC), Buby Bertels (Willebroek/VWSC), Roy de Weert (Deurne/VWSC) en Tim Lisens (Hasselt/RHYC) treden de Belgen aan in hun sterkste formatie. Vooral uittredend nationaal kampioen Steven Van Gaeveren verwacht veel van dit kampioenschap. Met piloot Wisman en copiloot Catoor, bezit hij niet alleen de meeste ervaring, hij wordt daarbij ook getrokken door een Bernico Xtreme (1100 pk) en heeft een prima voorbereiding in de wintermaanden doorgemaakt.

*F3-men - De formule 3-koers is al jaren de geliefkoosde reeks van de Belgen, met vele successen en titels. Dus zijn hier ook de ogen gericht op wie hier met winst gaat lopen. Steven Malot (Wommelgem/VWSC), Frederic De Wachter (Olen/VWSC), Yoeri Dom (Schoten/VVW-Kruibeke), en Nico De Stoop (Lebbeke/Costa Zela) mikken op een podiumplaats. Steven Malot is als uittredend Belgisch kampioen uitgesproken favoriet. Zijn rijk gevulde carrière en degelijke team (Kelly Nulens, winnaar F3 op het EK-2014) doen samen met zijn ervaring hopen op het beste.

*Ladies F1 - Het Oostenrijkse zussenduo, Sabine en Kathrin Ortlieb, zijn de te kloppen vrouwen in de koninginnenklasse. Vicky Leysen (Herenthout/VWSC) start met de nodige ambitie en kan wel eens voor de verrassing zorgen.

*Ladies F2 - Door de afwezigheid van nationaal kampioene (2015) Demi Maeckelberg, zijn Thanée Ennekens (Nijlen/VWSC) en Gitte Van Gool (Kasterlee/VVW-Olen) meer dan ooit ‘the ladies to watch’.

*Junioren - De ambitieuze 16-jarige Joris Bruna (Wijnegem/VWSC) start bij de junioren. Zij zal echter tijdens het BK deelnemen bij de Dames F2. Een intense wintertraining was de basis om dit jaar als grote belofte door te breken.

*Programma - 09.30 uur: Eurokids A 15’+1 ronde; Eurokids B 25’+1 r; 10.00 uur: Men F3, Juniors, Masters 35’+1 r, 13.30 uur: Women F1, F2, F3 35’+1 r en 15.00 uur: Men F1, F2 50’+1 r

EM