Afbeelding

Quinten en Thibeau samen met superbuddy Mathias opnieuw Europees Kampioen!

Nieuws

Na de olympische titel en de Europese titel 2015, die Thibeau Bastien (20) uit Mortsel en begeleider Mathias van der Auwelaer (23) uit Aartselaar in een tweemansboot behaalden, zijn ze samen met Quinten Bruyninckx (21) ook uit Mortsel, onlangs eveneens Europees Kampioen geworden in de driemansboot.

In het weekend van 13 tot 15 mei werd in Rotterdam op de Kralingse Plas het Europees Kampioenschap Special Olympics Unified Sailing georganiseerd. Unified Sailing is een onderdeel van de Special Olympics zeilcompetitie, waarbij 2 deelnemers met een verstandelijke beperking onder begeleiding van een Unified Partner zeilen. Aan het Europees Kampioenschap namen 15 boten deel, waaronder 2 boten uit België. De Unified Partner (Mathias) speelt een belangrijke rol omdat hij de tactiek bepaalt. Het zijn echter de atleten (Quinten en Thibeau) die de boot besturen en die volledig zelfstandig de zeilen hanteren.

Voor het eerst konden we uit België ook een volledige meisjesboot afvaardigen met Dana Vrancken (17) uit Berchem en Elke Myncke (33) uit Wilrijk als zeilers en Sieglinde van de Weghe (20) uit Zwalm als Unified Partner. Na de openingsceremonie op vrijdagavond werden op zaterdag, in zeer zware weersomstandigheden, 6 divisioningraces gevaren. Op zondag werden dan 3 divisies gevormd om de 3 medalraces te varen, telkens met 5 boten. Het Belgische meisjesteam heeft zich in de derde divisie van een 4de plaats nog kunnen opwerken naar een 2de plaats, met een onverwachte zilveren medaille als resultaat!

De jongens hebben in aanloop naar dit kampioenschap zeer hard gewerkt en extra veel getraind omdat ze wisten dat de Nederlanders een groot voordeel hadden. Het was tenslotte voor de Nederlandse teams een ‘thuismatch’ op een boottype waar wij in België normaal niet mee varen. Toch zijn Quinten, Thibeau en hun superbuddy Mathias er tijdens de 2 zéér spannende medalraces in geslaagd om tweemaal eerste te worden en zo de Europese Titel Unified Sailing binnen te halen.

Special Olympics Unified Sailing Belgium dankt Delta Marina Kortgene, Waterfront Yachtcharter Kortgene, R.Y.C.B., B-inc, Stichting PLONS en Special Olympics Belgium van harte voor al hun steun.

Foto zeilers: © Gerbrand Van Uytvanck

Fik Verbiest

Afbeelding