DEMI MOORE 2016
DEMI MOORE 2016

Hof ter Linden speelt hoofdrol bij energie-efficiëntie van monumenten

Nieuws

De koetshuizen van Kasteel Hof ter Linden in Edegem zijn de testcase voor het gebruik van een innoverende gevelisolatie op basis van aerogels, een technologie ontwikkeld in de schoot van de ruimtevaart. Dit isolatiemateriaal kan zeer dun worden gezet en toch een hoge isolatiewaarde garanderen.

[caption id=”attachment_5290” align=”alignnone” width=”2500”] DEMI MOORE 2016[/caption]
 EDEGEM - In Kasteel Hof ter Linden in Edegem is het project DEMI MORE officieel van start gegaan. Gedeputeerde Inga Verhaert (sp.a) en gedeputeerde Henri Swinkels van de provincie Noord-Brabant gaven het officiële startschot. DEMI MORE staat voor ‘Demonstration of Energy efficiency by Measurement and Innovation gives MORE’. Kempens Landschap is samen met de provincie Noord-Brabant regisseur van dit Europese samenwerkingsproject tussen Vlaanderen en Nederland. In de provincie Antwerpen spelen het rangeerstation in Essen, Hof ter Linden in Edegem en domein Roosendael in Sint-Katelijne-Waver de hoofdrol.
Wie werkt aan de herbestemming van monumenten stuit vroeg of laat op het energievraagstuk. De hoge energiekost van veel erfgoedcomplexen is in veel gevallen een struikelblok voor om het even welke vorm van exploitatie. De technieken die in de gewone woningbouw gangbaar zijn, kunnen niet zomaar worden getransfereerd naar dit type gebouwen. Vlaanderen en Nederland kampen wat dat betreft met dezelfde problematiek. Het is dan ook evident dat men de handen in elkaar slaat, samen innovatieve technieken en energiebesparende maatregelen uittest en ervaringen uitwisselt. DEMI MORE bundelt de krachten van zeven partners: Kempens Landschap, provincie Noord-Brabant, Autonoom Gemeentebedrijf Essen, gemeente Edegem, vzw Roosendael, Nederlandse Provincie van de Orde der Minderbroeders en Coöperatie Esbeek U.A.

Binnen het Interreg Vlaanderen-Nederland-programma mogen projectpartners rekenen op een financiële ondersteuning van 50% in de gemaakte kosten. Gedeputeerde Peter Bellens (CD&V) en covoorzitter van Kempens Landschap: ‘Interreg Vlaanderen-Nederland investeert de komende drie jaar bijna twee miljoen euro in DEMI MORE. De provincie Antwerpen doet daar nog eens 310.000 euro bovenop. Dat engagement toont het grote belang van dit project aan. We kijken dan ook met veel belangstelling uit naar de eerste resultaten van DEMI MORE.’

Foto: © Kempens Landschap/James Van Leuven

EM