Afbeelding

Playmobil® weekend in Balen voor jong en oud

Nieuws
Op 4 en 5 juni 2016 palmt het beroemde plastic figuurtje van 7,5 cm hoog Balen in. Op de 1500m2 van het sportcomplex De Bleukens zijn dat weekend meer dan 20 “diorama’s” (landschappen of bouwwerken) in Playmobil® uit wel 7 verschillende landen te bewonderen. Omdat kijken leuk is, maar aankomen nog leuker, zijn er ook speeltafels, voetbal- en hockeyspellen, kleurplaten, treinen en nog veel meer voorzien voor jong en oud. Wie met weemoed terugdenkt aan de Playmobil® uit de jaren ’70 en ’80, kan zijn hart ophalen bij 2 vintagetentoonstellingen. De fans van Super 4 kunnen met hun grote helden Alex en Twinkle op de foto. Wie thuis graag verder speelt of creëert, vindt ongetwijfeld het bijzondere stuk dat hij zoekt bij een van de 20 tweedehandsverkopers.
De organisatie is in handen van Connect to Smile, een nieuwe vzw voor verzamelaars en liefhebbers van Playmobil®. De vzw wil iedereen met een passie voor dit speelgoed verenigen en activiteiten verzorgen voor jong en oud. Kinderen staan dan ook centraal: zo tonen een heel aantal jongeren hun dioramakunsten op de beurs en gaat een deel van de opbrengst naar de Cliniclowns.
Stephane Lecomte uit Landen toont voor de eerste keer zijn indrukwekkende collectie RC treinen. Pas twee jaar geleden nam hij de draad van zijn oude jeugdliefde weer op en startte opnieuw met verzamelen. Wie wil, kan zelf de Balense treinen laten rijden. De andere passie van Stephane aka Playmo Belgium is de oude vissersboot van Playmobil®, de Suzanne. Ook deze is te bewonderen in Balen.
Onder Playmobilfans is Brubil, of Bruno Peeters uit Boom, geen onbekende. Hij reisde intussen heel Europa af met indrukwekkende bouwwerken, die bol staan van creatieve spitsvondigheden. Wie dacht dat je met Playmobil niet kon bouwen, zal na het bekijken van de 3 (!) Brubiltentoonstellingen zijn mening moeten bijstellen. Het Playmobil®-Pretpark, De grootste Belg en een overzichtstentoonstelling zullen ongetwijfeld veel indruk maken.
Ook Michel Binck uit Etten-Leur (Nederland) is niet aan zijn proefstuk toe. Na indrukwekkende diorama’s van piraten en het oude Rome vond hij nu zijn inspiratie in het antieke Babylon. Een uitdaging, omdat dit geen thema is dat thuishoort in de Playmobil® catalogus, en hij dus al zijn creativiteit nodig heeft om dit zo accuraat mogelijk na te bouwen.
Arne, 4 jaar en zoon van de secretaris van de vzw, kijkt erg uit naar het grote Playmobilfeest. Hij wil vooral dat er veel kindjes met de brandweerman Sam-kazerne komen spelen die zijn papa voor hem gemaakt heeft.
Eddy Berst was, zoals de meeste verzamelaars, in zijn kindertijd verslingerd aan Playmobil(R). Hij kon uren wegdromen bij de mooie afbeeldingen op de zij- en achterkanten van de dozen. Hij is nu een van de grootste verzamelaars van vintage Playmobil(R) in gesloten dozen. In Balen stelt hij voor de allereerste keer een aantal topstukken uit zijn uitzonderlijke collectie tentoon. De bezoekers krijgen een overzicht van de iconische sets uit de periode 1974-1985.
Kunstenaar Richard Unglik, auteur van verschillende boeken over Playmobil (De grote wereldreis, Het grote avontuur van de geschiedenis, Het grote avontuur van de dieren, …) zal de meegebrachte exemplaren van zijn boeken signeren.

Praktisch
Waar? Sportcomplex de Bleukens, Hoolsterberg 36, 2490 Balen
Data? 4 juni 10-18 uur - 5 juni 10-17 uur
Toegang? 3 euro, kinderen jonger dan 12 jaar gratis
Meer info: www.connecttosmile.com - info@connecttosmile.com