Afbeelding

Herover 22 forten en bekijk historische tentoonstelling in Mortsel op zondag 15 mei

Nieuws
MORTSEL - De achtste editie van de Fortengordel rond Antwerpen presenteert een recordaantal van 22 deelnemende forten, die het publiek verrassen met hun boeiende verleden en hedendaagse activiteiten. Dit jaar focust de Fortengordel extra op actuele invulling, streekproducten en kunst. Fiets naar je buurtfort via de Brialmontroute of één van de vier andere suggestieroutes.

Tijdens de Fortengordel op 15 mei openen 22 forten in de provincie hun poorten. Je ontdekt hun rijke geschiedenis en geheime natuurschatten tijdens rondleidingen en verrassende activiteiten, zoals boeiende tentoonstellingen, exclusieve natuurwandelingen, of historische verhalen. Geniet dit jaar extra van het aanbod aan streekproducten of de monumentale kunst van FORT ART, die in vijf forten te bewonderen is. Gedeputeerde Luk Lemmens (N-VA): ‘Al zeven jaar organiseert de provincie dit evenement om de forten rond Antwerpen extra in de kijker te zetten. De omvang en de kracht van de forten als voormalige militaire bolwerken maken indruk op jong en oud, maar anno 2016 evolueren steeds meer forten naar unieke locaties met een actuele invulling als cultureel, sport-, of sociaal verenigingscentrum of als waardevol natuurdomein. Een evolutie die we via het Strategisch Project Fortengordels van harte ondersteunen en stimuleren. Ik nodig iedereen uit deze hedendaagse variatie te ontdekken. Voor wie graag met een goede historische basis vertrekt, kan ik van harte de tentoonstelling ‘Antwerpse Forten 1914-1918’ in Fort 4 in Mortsel aanbevelen.’
Bijzondere rondleidingen, spannende verhalen en exclusieve natuurwandelingen staan op het programma. Re-enactments, vertellers en andere voorstellingen nemen je mee op reis door de tijd. Wist je dat enkele forten een eigen biertje hebben? Of dat in Fort Wommelgem plaatselijke imkers heerlijke honing maken? Fort Kessel biedt je dan weer een heuse streekproductenmarkt aan. Voor hedendaagse kunst kan je terecht in vijf forten die meewerken aan het project FORT ART (Borsbeek, Duffel, Edegem, Lier en Liezele). Bewonder daar de monumentale kunstwerken van Jan De Cock! Fort 4 in Mortsel pakt uit met de tentoonstelling Antwerpse Forten 1914-1918. Die vertelt het verhaal van de forten voor, tijdens en na de Eerste Wereldoorlog. De meeste forten verwelkomen je van 10 tot 18 uur. Het gedetailleerde programma, het overzicht van de locaties en de bijbehorende fietsroutes, vind je op www.heroverdeforten.be.
Trek je er graag een dag op uit? Neem dan je fiets en waag je aan de prachtige Brialmontroute. Via een lus van circa 44 km passeer je heel wat forten uit de binnengordel rond Antwerpen. De vier andere suggestieroutes brengen je telkens naar 3-5 regionale forten, die deel uitmaken van de buitengordel rond Antwerpen. Fort Liefkenshoek (Beveren) en Fort Steendorp (Temse) zijn twee buitenbeentjes waarvoor je de provinciegrenzen overschrijdt. Elke fietsroute is gebaseerd op het fietsknooppuntennetwerk, wat toelaat om eventueel meerdere routes te combineren. De routes zijn onderweg niet bewegwijzerd, maar als je het lijstje fietsknooppunten volgt, kan je niet missen.
De Fortengordel is aan zijn achtste editie toe. Samen met de betrokken gemeenten, vrijwilligers, verenigingen en individuele eigenaars streeft de provincie naar een zo goed mogelijke instandhouding, restauratie en ontsluiting van de forten. Het Strategisch Project benadrukt de historische, ecologische en maatschappelijke waarde van de forten in en rond Antwerpen. Naast het historische aspect staat ook de hedendaagse invulling van de forten in de kijker. Geïnteresseerde fortliefhebbers vinden heel wat nuttige inhoudelijke informatie via www.fortengordels.be.
Foto: © Provincie Antwerpen
EM