Afbeelding

Historische hoofdingang Rivierenhof heropend na tien maanden

Nieuws

RIVIERENHOF - Bezoekers van het Rivierenhof kunnen opnieuw hun entree maken door de monumentale Jezuïetenpoort en dreef die al 275 jaar de statige hoofdingang vormen van het hof ‘Ter Rivieren’. Eeuwenoud, maar niet verouderd, het Rivierenhof is klaar voor een nieuwe, grootse toekomst ter plezier en vertier - het beste medicijn tegen stress - van vele toekomstige generaties.

 

Met enige fierheid liet het Provinciaal Groendomein Rivierenhof in primeur medewerkers en genodigden kennismaken met de gerestaureerde Jezuïetenpoort en Jezuïetendreef. Gedeputeerde Luk Lemmens (N-VA), Tjerk Sekeris (N-VA), de nieuwe districtsvoorzitter van Deurne, directeur Peter Verdyck en de medewerkers van het Rivierenhof namen de honneurs waar. Na de plechtige heropening van de recent gerestaureerde poort door twee Jezuïeten die symbolisch de sleutel van de poort aan de eerste gedeputeerde overhandigden en de feestelijke inhuldiging van de historisch verantwoorde vernieuwde dreef (niet langer een donker paadje, de kasteelgracht met gloednieuwe brug, alsook de aanplant van honderdtwintig nieuwe beuken) werd ‘Wally’ voorgesteld.

Op 10 augustus 2015, tijdens graafwerken bij de heraanleg van de dreef, kwam ter hoogte van de kasteelgracht een fossiele borstwervel van een walvis aan de oppervlakte. Deze vondst kreeg vrijwel meteen het koosnaampje ‘Wally’ aangemeten. De Dienst Erfgoed van de provincie dateerde de archeologische vondst op basis van zijn kenmerken als afkomstig uit het mioceen en dus 22,5 miljoen jaar oud. Het betreft de achterste borstwervel van een walvis. ‘Wally’ liep een lichte beschadiging op door de graafmachine.

Het dier is niet ter plaatse gestorven en naar de zeebodem gezakt. Het is eerder zo dat dit deel van het skelet door aaseters of zeestroming tot hier geraakte. In Antwerpen zijn er vele vondsten gedaan van fossiele zeezoogdieren uit deze periode. Onze regio was een ondiepe zee van 15 à 20 meter met warm en rustig water waar veel walvisachtigen kwamen paren en hun jongen wierpen. Bij de domeinwachters van het Rivierenhof bijvoorbeeld kun je een paar soortgelijke fossielen bekijken die midden vorige eeuw (in 1944 en 1955) toevallig in het provinciaal domein werden gevonden.

Een volledig (zes meter lang) walvisskelet echter werd begin deze eeuw opgegraven tijdens graafwerken aan de ondergrondse parking van O.-L.-V. Middelares (nu AZ Monica) in Deurne. Die mooie archeologische vondst is ter plaatse in de cafetaria te bewonderen.

Aan de Turnhoutsebaan lokt de recent gerestaureerde ‘Jezuïetenpoort’ sinds 1741 bezoekers via de ‘Jezuïetendreef’ het Hof Ter Rivieren in. Wie waren die Jezuïeten en wat deden ze in het Rivierenhof? Wandel mee langsheen historische sporen die jou meer vertellen over het heden en het verleden van dit eeuwenoude hof van plaisanterie op zondag 20 maart 2016 van 10 tot 12 uur, afspraak bij Kasteel Rivierenhof. Meewandelen is gratis, maar vooraf inschrijven is verplicht. Dit kan bij de domeinwachters op 03 360 52 18.

EM