Afbeelding

Olympische delegatie voor Rio vertegenwoordigt voorlopig acht sporten

Nieuws

‘Wie gaat er voor Team Belgium naar de Olympische Spelen in Rio?’ is een vraag die op vele lippen brandt. In het grote geheel van internationale selectiecriteria is het vaak moeilijk om door de bomen het bos te zien. Deze criteria verschillen namelijk erg per sport. Daarom zetten wij alvast een aantal dingen op een rijtje.

Aangezien het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) voor de komende Olympische Spelen niet langer eigen, nationale selectiecriteria hanteert, richt het zich voor de selectie van de Belgische atleten op de internationale selectiecriteria. Er komen nog meer dingen bij kijken, maar daar gaan we hier niet over over uitwijken.

Op voorwaarde dat de raad van bestuur de selecties officieel maakt, zal de Belgische delegatie in Rio één ploegsport en verschillende teams tellen. Onderstaande ploeg en teams hebben op dit moment (26.02.2016) voldaan aan de internationale selectiecriteria: Belgian Red Lions (hockey mannen), Belgian Tornados (4x400m atletiek mannen), 4x100m vrije slag mannen (zwemmen), 4x200m vrije slag mannen (zwemmen) en wielrennen op de weg mannen (vijf renners). De definitieve samenstelling van deze ploeg en teams zal pas later worden ingevuld.

In de atletiek zijn er op dit moment negentien individuele atleten die de internationale normen hebben behaald. Sommigen hebben dat bovendien gedaan in verschillende disciplines: Bashir Abdi (5000m en 10.000m), Cynthia Bolingo (200m), Jonathan Borlée (200m en 400m), Kevin Borlée (400m), Michael Bultheel (400m horden), Florent Caelen (marathon)*, Louise Carton (5000m), Axelle Dauwens (400m horden), Veerle Dejaeghere (marathon)*, Abdelhadi El Hachimi (marathon)*, Pieter-Jan Hannes (1500m), Philip Milanov (discuswerpen), Koen Naert (marathon)*, Els Rens (marathon)*, Manuela Soccol (marathon)*, NafissatouThiam (zevenkamp), Willem Van Schuerbeek (marathon)*, Hanna Vandenbussche (marathon)* en Anne Zagré (100m horden). Deze atleten komen alleen bij de start wanneer de raad van bestuur van het BOIC hun selectie bekrachtigt. De uiterste afsluitdatum voor de volledige delegatie is 11 juli 2016. In een discipline wordt het aantal atleten die de criteria behalen niet groter dan het maximum aantal atleten dat ons land naar de Spelen mag sturen. Wanneer dat toch zou gebeuren, moeten interne criteria, opgesteld door de betrokken nationale sportfederatie, uitsluitsel brengen. Atleten die in dat geval verkeren, kregen een * achter hun naam.

In het zwemmen behaalden, naast de aflossingsteams op de 100 en 200m vrije slag bij de mannen, zes atleten de internationale criteria: Jasper Aerents (50m vrije slag), Kimberly Buys (100m vlinderslag), Louis Croenen (200m vlinderslag), François Heersbrandt (50m vrije slag), Fanny Lecluyse (100m en 200m schoolslag) en Pieter Timmers (100m en 200m vrije slag).

In sommige sporten behaalt een atleet geen plaats voor zichzelf, maar wel voor zijn NOC (land). Hieronder vallen: Jaouad Achab (taekwondo, -68kg), Si Mohamed Ketbi (taekwondo, -58kg), Maxime Mottet (kleischieten, trap), Evi Van Acker (zeilen, laser radiaal) en Wannes Van Laer (zeilen, laser). Ook Raheleh Asemani behaalde een quotaplaats in de categorie tot 57kg van het taekwondo. Het is nog afwachten of ook zij onder de Belgische vlag zal kunnen aantreden.

In een aantal sporten worden de quotaplaatsen toegekend op basis van een ‘ranking’. Mochten vandaag alle rankings worden afgesloten, dan zou Team Belgium in acht sporten atleten naar Rio mogen sturen: badminton, wielrennen (verschillende disciplines), ruitersport, golf, gymnastiek, judo, tennis en triatlon.

Foto: © BOIC

EM