Afbeelding

Luister naar het verhaal van een spionne uit Kontich

Nieuws

KONTICH - Op vrijdag 11 maart vertelt Janet Dean het verhaal van haar Kontichse grootmoeder Margriet Ballegeer, spionne tijdens WOI.

Margriet Ballegeer was een 24-jarige, dynamische vrouw als in 1914 de Eerste Wereldoorlog uitbreekt. Haar vader is politiecommissaris in Kontich en de familie woont in de Magdalenastraat. Zeer snel na het begin van de oorlog geraakt Margriet betrokken bij het verzet en helpt ze actief bij de sabotage van de Duitse bezetter. In eerste instantie is dat vrij plaatselijk, maar al snel wordt ze onderdeel van een groter spionagenetwerk. Zo steelt ze identiteitskaarten en paspoorten op het gemeentehuis om zo Vlamingen te helpen ontsnappen naar Nederland, vooral om aan het IJzerfront te gaan vechten. Het feit dat haar vader politiecommissaris was, zet de Duitsers al heel snel op haar spoor. In 1915 wordt ze samen met haar vader gevangengenomen. Na een halfjaar wordt ze vrijgelaten. Haar vader moet langer in de cel blijven.
Deze hele geschiedenis en een incident met een Duitse soldaat maken van haar een nog sterker overtuigde patriot. Ze sluit zich aan bij een grote weerstandsgroep en vervult al snel de rol van koerier. Tijdens deze periode leert ze Henri Van Bergen kennen, de liefde van haar leven. Ze werkt ook opnieuw met pastoor Moons, die tijdens de eerste periode in haar ouderlijke huis schuilde. Gedurende twee jaar kunnen ze actief blijven, maar uiteindelijk worden ze verraden door een dorpsgenoot die Margriet zelf bij de groep had geïntroduceerd. Ze wordt samen met haar lief en pastoor Moons gevangengezet in de Antwerpse Begijnenstraat. Aanvankelijk kunnen de moedige verzetslieden zwijgen, maar honger, ontbering en psychische foltering dwingen haar en de medegevangenen op hun knieën. Ze worden ter dood veroordeeld. Voor de mannen eindigde dat inderdaad met het vuurpeloton in Fort 5 in Edegem, maar de straf van Margriet werd omgezet in levenslange opsluiting. Na de bevrijding identificeren Margriet en haar vader de ontbindende lijken van Felix Moons en haar geliefde Henri Van Bergen. Diezelfde dag sterft haar moeder ten gevolge van kanker. Een traumatische ervaring die Margriet knakt. Ze kan uiteindelijk niet meer aarden in een België dat haar te veel aan haar geliefde doet denken en emigreert definitief naar Engeland.
Janet Dean is de kleindochter van Margriet Ballegeer. In 2013 schreef ze het boek Spying in World War I. The True Story of Margriet Ballegeer. Ze schildert het verhaal aan de hand van haar eigen herinneringen en gesprekken met haar grootmoeder, maar ook dankzij een transcriptie van een bandopname die Margriets dochter heeft gemaakt, waarin Margriet in sappig Engels met een Kontichs accent haar wedervaren vertelt. Janet is een veel gevraagde spreekster in Zuid-Engeland. Als voormalige lerares weet zij haar publiek als geen ander te boeien. Het wordt dan ook een unieke ervaring om haar te horen in het dorp waar het voor haar grootmoeder allemaal begon. En eigenlijk ook eindigde. De toehoorder krijgt een eerlijk verhaal van een heroïsche vrouw die door de omstandigheden boven zichzelf uitgroeit, maar daarvoor uiteindelijk een zware prijs moet betalen. Janet Dean spreekt geen Nederlands, maar een zeer mooi en verstaanbaar Engels en zal haar tempo aanpassen. Paul Catteeuw zal telkens kort samenvatten wat Janet vertelde zodat iedereen van deze uitzonderlijke lezing ten volle kan genieten en een klein beetje mee trots kan zijn op wat deze moedige vrouw heeft betekend, maar ook mee kan treuren om de zware prijs die ze voor haar werk heeft moeten betalen.
Praktisch: Cultuurpunt Altena, Antwerpsesteenweg 79, Kontich - vrijdag 11 maart om 20 uur - gratis toegang
Info: 0495 64 84 45
EM