Afbeelding

Na jaren wachten kan er worden gebouwd bij Sint-Gabriël Boechout

Nieuws

BOECHOUT - De gedenkplaat, die moet onthullen dat er een nieuwe vleugel (E) bijkomt in het Sint-Gabriëlcollege in Boechout, werd onthuld door burgemeester Koen T’Sijen (PRO Boechout&Vremde) en Freddy Librecht, de voorzitter van het schoolbestuur.

Nadat directeur Jean-Marie Van Gaevere de toehoorders had verwelkomd, schetste financieel directeur een historische schets van het gebouw. ‘In 1922 werd hier een gloednieuw gebouw opgetrokken, dat één jaar later werd ingehuldigd. De villa kwam erbij en het gebouw naast de kapel werd in dienst genomen. De leerlingen sliepen in chambrettes, afgesloten delen van de slaapzalen. De voorzijde van ons gebouw bevat nog steeds elementen van vroeger, zoals de gevel en de trap van 1923.’
‘In 1953 ontstond een nieuw gebouw met een nieuw hart. 36 jaar later kwam de C-blok erbij. Ondertussen, in 1972, werd het internaat gesloten en Leo Coopmans werd de eerste lekendirecteur. In 2002 vertrokken bouwaanvragen voor de E- A- en F-blokken, maar tien jaar later lag er nog geen cent op tafel. Een ingenieur nam de school onderhanden. In 2013 was het dan zover: onverwacht vielen er toch subsidies binnen. Op 1 november van dat jaar had het architectenbureau zijn plannen af. Op 20 maart 2015 kregen we dan de finale toestemming, na vijftien jaar wachten. De nieuwe gebouwen kwamen op de gronden van BMT. We hopen nu op een tweede toestemming. Voor een gebouw voor het lager onderwijs, op dezelfde site, werden opnieuw subsidies aangevraagd. Dit gebeurde acht jaar geleden.’
In het nieuwe gebouw zullen twintig klaslokalen (met onder andere een muziekklas) en een refter voor vernieuwing zorgen. Op het dak liggen zonne-energiepanelen. Eind dit jaar volgt de oplevering voor de klassen van het Montfortgebouw en voor de huidige containerklassen. Het kostenplaatje bedraagt 2,4 miljoen euro.
Aansluitend werd een symbolische muur van verbondenheid – de stenen zullen nadien worden ingemetst in het nieuwe gebouw – opgebouwd. Zeven stenen, met evenveel thema’s, zullen onder de nieuwe locatie verdwijnen: vriendschap, degelijkheid, eenvoud, vertrouwen, Christus, samenwerking en engagement. De gedenkplaat werd ingezegend door pater Andreas Willems, Norbertijn van Averbode sinds 2012 en voordien directeur van het college dat momenteel 1099 leerlingen in de secundaire afdeling telt.
EM