Afbeelding

Pinksterweekend hoogtepunt van vijf jaar MAS

Nieuws
ANTWERPEN - Het MAS wordt dit jaar vijf jaar en dat wordt gevierd met een verrassend en veelzijdig programma: vijf nieuwe expo’s en een feestweekend met vuurwerk, lezingen door Luc Tuymans in zijn nieuwe expo en de performance Eating the City van de Chinese kunstenaar Song Dong. Als afsluiter van het feestjaar wordt bovendien een nieuw hedendaags kunstwerk geplaatst op de schouder van het MAS.
Op 17 mei 2011 opende het MAS haar deuren en sindsdien hebben ruim drie miljoen mensen het Museum aan de Stroom bezocht en genoten van de unieke site, de kenmerkende architectuur, het unieke uitzicht over de stad, de prachtige vaste collecties en de wisselende tentoonstellingen.
Schepen Philip Heylen (CD&V): ‘Met ruim drie miljoen bezoekers de afgelopen vijf jaar gaf het MAS de stad ontegensprekelijk nieuwe toeristische impulsen – waarvan ook de reeds bestaande musea overigens mee profiteerden – maar ook het horeca-aanbod verviervoudigde op het Eilandje. Niet alleen in de stad, maar ook nationaal en internationaal wordt het MAS erkend om de prachtige architectuur en het bijzondere museale concept waarbij verschillende thematische collecties nieuwe verhalen vertellen over de geschiedenis van de stad, de stroom en de wereld. Het museum was maar liefst tien keer genomineerd en won onder meer the European Museum of the Year Award in 2013. Vorig jaar stelde ik dat het MAS peper nodig had en die komt er in 2016 zeker aan.’
Ter gelegenheid van zijn vijfde verjaardag pakt het MAS dit jaar dan ook uit met maar liefst vijf nieuwe tentoonstellingen – waaronder een volledig vernieuwde verdieping – en een feestweekend in mei. Heylen: ‘En als plechtige afsluiter van het feestjaar krijgt het museum bovendien nog een prachtig verjaardagsgeschenk met de installatie van een nieuw hedendaags kunstwerk op de schouder van het MAS. Maar zoals dat hoort met verjaardagsgeschenken, houden we uiteraard nog even geheim wat dat precies wordt.’ Verder wordt de lift doorgetrokken naar de hoogste verdieping.
*Body Art: tijdelijke expo op de derde verdieping van 18 februari tot 17 april 2016
Vanaf 18 februari 2016 pakt het MAS uit met Body Art: een intrigerende tentoonstelling over lichaamsversieringen, naar een concept van het Tropenmuseum Amsterdam, en bedoeld voor een totaal ander, ouder publiek. De expo toont lichaamsversieringen door de eeuwen en culturen heen: van make-up en tatoeages tot onderhuidse implantaten en chirurgische veranderingen. Chinese lotusschoentjes, versieringen tussen personen en zeemanstatoeages: het komt allemaal aan bod. De vraag die hierbij centraal staat, is ‘Waarom passen mensen hun lichaam aan?’ Beelden, maskers en opsmuk uit etnografische collecties, van Papoea-Nieuw-Guinea tot Brazilië en van Ivoorkust tot Japan, nemen de bezoeker mee langs zes mogelijke antwoorden op deze vraag. De tentoongestelde objecten worden afgewisseld met persoonlijke verhalen, videofragmenten en hedendaags werk van de Franse kunstenares ORLAN. In het oog springt ook de pop-uptattooshop waar tijdens bepaalde momenten bezoekers een tatoeëerder live aan het werk kunnen zien. Op afspraak kunnen bezoekers ook zelf een tattoo laten zetten. Hedendaagse tatoeagekunstenaars zullen ontwerpen maken, speciaal voor deze expo.
Heylen: ‘Met deze tentoonstelling wordt duidelijk waarom we voor het MAS hebben gekozen voor een museumdirecteur met internationale ervaring. Samenwerkingen zoals deze met het Tropenmuseum maken het mogelijk om de enorm uitgebreide collectie van het MAS nog verder te verrijken met objecten en ideeën uit buitenlandse topinstellingen. Dat versterkt niet alleen het project in het MAS zelf, maar ook de internationale uitstraling van het museum.’
*Antwerpen à la carte: nieuwe vaste opstelling op de vijfde verdieping vanaf 14 mei 2016
De expo Antwerpen à la carte serveert de geschiedenis van de stad Antwerpen via het verrassende, grillige en vaak onzichtbare spoor van voedsel in de stad. Vandaag telt Antwerpen meer dan 500.000 inwoners. En wereldwijd woont meer dan de helft van de bevolking in steden.
Geïnspireerd door de publicatie Hungry City van de Britse Carolyn Steel, onthult de expo Antwerpen à la Carte hoe steden door de eeuwen heen de steeds groeiende groep inwoners voedden, van de zestiende eeuw tot in de verre toekomst. De expo neemt de bezoeker mee langs oude markten en supermarkten, kijkt binnen in herbergen, cafés en restaurants, en presenteert recepten uit de zestiende eeuw in een eigentijds jasje. Aan de hand van meesterwerken van Antwerpens grootste schilders -onder andere Bruegel-, hedendaagse kunstinstallaties, fotografie en zeldzaam keukengerei legt de expo bloot hoe voedsel al eeuwen het straatbeeld bepaalt. Het wordt een vitale expo die al de zintuigen prikkelt.
*De Winkel om de Hoek - Wandelboulevard vanaf 17 april 2016
In de wandelboulevard loopt als prelude op de expo Antwerpen à la Carte de visuele presentatie De Winkel om de Hoek (werktitel). Fotografe Sanne De Wilde ging voor het MAS op zoek naar de mensen achter de buurtwinkels, vandaag en in het verleden. Dat resulteerde in een kleurrijke en gevarieerde portrettenreeks die een menselijk gezicht geeft aan de buurtwinkel, sinds het midden van de 20ste eeuw. Deze portretten worden gepresenteerd op de grote lichtbakwanden van de wandelboulevard. In de vitrines bij de roltrappen maakt Sanne De Wilde een selectie uit historisch fotomateriaal dat een overzicht geeft van de evolutie van de buurtwinkel, voorgesteld sinds het begin van de 20ste eeuw. Ze combineert de selectie waar mogelijk met eigen werk.
*Glasses. Luc Tuymans - Tijdelijke expo op de derde verdieping van 13 mei tot 18 september 2016
Het werk van kunstschilder Luc Tuymans (1958) is een permanent onderzoek naar beelden en de beeldenstorm die dagelijks over ons waait. Naar hoe de mensen en dingen zich aan ons presenteren. Naar de kloof tussen representatie en realiteit. Luc Tuymans blikt terug op zijn oeuvre en selecteert thematisch twintig sleutelwerken, waaronder Mwana Kitoko (2000), Lumumba (2000) en Die Zeit (1994), die thematisch verbonden zijn door een bril. Omdat een bril de aanblik van iemand mee vormgeeft, is zo’n ogenschijnlijk vanzelfsprekend instrument voor een kunstenaaronderzoeker van beelden belangrijk. Een bril bepaalt mee hoe we iemands identiteit ‘lezen’, hoe bijkomstig dit voorwerp ook lijkt. Het is de eerste keer dat Luc Tuymans thematisch terugblikt op zijn oeuvre en deze werken samenbrengt. Na het MAS reist de expo door naar National Portrait Gallery in Londen.
Tuymans in 2015: ‘Ik heb altijd graag brillen geschilderd. Een bril breng een soort distorsie van het gezicht, dat we door een bril niet rechtstreeks kunnen zien. Het is een raar instrument en ook een nagenoeg universeel gegeven. De banaliteit van de bril bepaalt mee hoe we iemands identiteit ‘lezen’, hoe bijkomstig hij ook lijkt.’
*Sarvavid, de alwetende boeddha - Tijdelijke expo op de derde verdieping vanaf 21 oktober 2016
In het najaar 2016 onthult het MAS de vele geheimen van de Sarvavid Vairocana, een 18de-eeuwse Chinese schilderingenreeks uit de collectie van het MAS. De expo ‘De alleswetende Boeddha’ focust op deze afbeeldingen. De reeks is een soort handleiding voor meditatie en bestaat uit 54 miniaturen in kleur waarin Vairocana, de voornaamste van de vijf meditatieve Boeddha’s, centraal staat. Het bijzondere aan de reeks is dat een meditatieproces zelden of nooit wordt afgebeeld en de volledigheid van de reeks maakt de afbeeldingen uniek.
In 1923 verwierf Vlaamse missionaris Raphael Verbois de reeks schilderijen en in 1977 werd het geheel aangekocht door het Etnografisch Museum Antwerpen. Vandaag beheert het MAS deze collectie. De expo werd in 2015 getoond in het Rubin Museum in New York. Vier conservatoren van dit Museum onderzochten de schilderijen een jaar lang en constateerden dat de werken uit de veertiende eeuw zouden stammen, ze bleken 400 jaar ouder dan aanvankelijk gedacht. De schilderijen werden misschien gemaakt voor het onderricht van een Chinese prins.
*Feestweekend van 14 tot 16 mei 2016
Het MAS-feestjaar kent zijn hoogtepunt tijdens het Pinksterweekend met de opening van twee nieuwe expo’s – Glasses en Antwerpen à la carte – en een feestweekend van 14 tot 16 mei. Op het programma staan onder meer lezingen door Luc Tuymans in de expo Glasses, een vuurwerk op zaterdagavond en de performance Eating the City van de Chinese hedendaagse kunstenaar Song Dong. Vanaf 11 mei bouwt Song Dong een eetbare stad op de achtste verdieping. De stad wordt samen met het publiek opgegeten op 16 mei. Doorlopend vinden tijdens het feestweekend rondleidingen, ateliers, picknicks, kookworkshops, rondleidingen, ... plaats in en om het gebouw. Meer informatie over het programma is vanaf eind maart te vinden op www.mas.be.
Als afsluiter van het feestjaar wordt eind dit jaar op het platform op de achtste verdieping van het MAS een hedendaags kunstwerk geplaatst.
EM