Afbeelding

Stedelijke musea vernieuwen in 2016

Nieuws
2016 wordt het jaar van de grote vernieuwingen in de Antwerpse stedelijke musea. Het MAS krijgt naar aanleiding van haar vijfde verjaardag een nieuwe vaste opstelling op de vijfde verdieping en het Museum Plantin-Moretus heropent in september met een volledig nieuwe museumopstelling. Ook nieuw in 2016 is de Antwerp Museum App, een onmisbare tool voor binnen- en buitenlandse bezoekers aan de stad.
Enkele musea openen het nieuwe seizoen met expo’s rond persoonlijke verhalen: het MAS zet allerlei lichaamsversieringen in de kijker met een tentoonstelling die van Amsterdam naar Antwerpen reist. Het Red Star Line Museum volgt in het voorjaar een aantal hedendaagse vluchtelingen op hun reis naar een beter leven en reist daarna naar New York met de reizende expo via Antwerpen. Het MAS viert zijn vijfde verjaardag met een groot feest en een nieuwe vaste opstelling rond het thema voedsel op de vijfde verdieping en wist kunstenaar Luc Tuymans te strikken voor een tentoonstelling met zijn portretten van mensen met brillen, waaronder ook enkele nieuwe werken. Ook het Museum Plantin-Moretus gaat voor grote aanpassingen aan de drukkerswoning en opent na een zomersluiting feestelijk de deuren in september. In het voorjaar 2016 wordt de Antwerp Museum App gelanceerd, waarmee binnen- en buitenlandse bezoekers snel aan de slag kunnen als ze een museumbezoek in Antwerpen plannen.
Het Middelheimmuseum verwelkomt de Belgische kunstenaar Peter Rogiers in de zomer en in de herfst reist de Zwitserse kunstenaar Roman Signer naar het openluchtmuseum. Het Museum Mayer van den Bergh kijkt uit naar een bijzondere presentatie van kerkinterieurs uit de hele wereld. Met ‘De verborgen Van Dyck’ toonde het Rubenshuis in 2015 hoe inventief en verrassend haar bruiklenenbeleid is. In 2016 komen opnieuw een aantal nieuwe langdurige bruiklenen de collectie voor enkele jaren versterken. Ook het intrigerende verhaal rond een Siamese tweeling die na 400 jaar wordt herenigd, zal voor opwinding zorgen in het najaar.
Het najaar brengt verder nog meer reisverhalen met een expo rond de cruises van de Red Star Line en het Letterenhuis herdenkt schrijver Emile Verhaeren met een Scheldereis langs de Franstalige literatuur tussen 1880 en 1914.
Schepen Philip Heylen (CD&V): ‘De agenda 2016 van de stedelijke musea toont andermaal aan hoe sterk Antwerpen internationaal op het vlak van kunst en erfgoed staat. Enerzijds slagen we erin om de top van de internationale kunstwereld en internationale expo’s naar Antwerpen te halen en anderzijds slaan we ook zelf onze vleugels uit. Tuymans exposeert voor het eerst in zijn thuisland én thuishaven met eigen werk dat wordt verzameld uit gerenommeerde instellingen van over de hele wereld, om nadien met deze MAS-expo op zijn beurt door te reizen naar onder meer Londen en Firenze. Het Red Star Line Museum is te gast op Ellis Island in New York, Roman Signer komt naar het Middelheimmuseum, het Rubenshuis geeft en krijgt andermaal topwerken van Vlaamse meesters in bruikleen. Met de heropening van Museum Plantin-Moretus geven we een uniek stuk Unesco Werelderfgoed eindelijk opnieuw de internationale uitstraling die het verdient.’
EM - 20.12.2015