Afbeelding

Luc Verhuyck met nieuw boek over Rome

Nieuws
Met zijn nieuwe boek getiteld ‘360°Rome’ is Luc Verhuyck niet aan zijn proefstuk toe.
In 2001 verscheen ‘SPQR, Anekdotische reisgids voor Rome’, sinds zijn verschijning constant op de markt en inmiddels aan zijn twaalfde druk toe. Vervolgens verscheen ‘ FIRENZE, Anekdotische reisgids voor Florence’, in Nederland gelauwerd als beste reisgids 2006. En in 2011 kwam ‘VENEZIA, een anekdotische reisgids’. Telkens er een nieuw boek van Luc Verhuyck verscheen, heeft ’t Periodiekske daar ruim aandacht aan besteed. De auteur is immers nauw met onze streek verbonden. Hij is in Antwerpen geboren en opgegroeid in Mortsel. Zijn hele professionele loopbaan heeft Luc lesgegeven in Boechout en hij woont in Edegem. ’t Periodiekske/De Passant zocht de auteur opnieuw op.
Toen we je de vorige keer interviewden, heb je gezegd dat je aan een nieuw boek over Napels werkte. En nu is er toch een nieuw boek over Rome verschenen? Leg eens uit.
Dat klopt, ja. Ik ben nog altijd bezig aan dat boek over Napels, maar dat heeft nu een hele tijd zo goed als stilgestaan. Plus mijn boeken zijn geen foldertjes. De drie anekdotische reisgidsen (Rome, Firenze, Venetië, n.v.d.r.) tellen tussen 420 en 470 pagina’s en ik heb er telkens 5 tot 6 jaar aan gewerkt. Ik heb dus met Napels en omgeving nog een poos te gaan, bij leven en welzijn uiteraard. De verklaring is eigenlijk simpel: ik heb het geluk gehad dat uitgeverij Lannoo mij zelf is komen vragen om voor hen een Romeboek te maken. Dat heeft wel wat voeten in de aarde gehad waarover ik niet zal uitweiden, maar de meeste auteurs moeten met hun manuscripten leuren. Als ze je dan zelf vragen, dan kun je dat eigenlijk niet weigeren, maar vanwege de deadline was het wel keihard werken.
Waarin onderscheidt 360°Rome zich van uw anekdotische gids voor Rome?
360°Rome is een compleet ander boek dan SPQR. Het verschil kan bijna niet groter zijn, zelfs al blijft Rome Rome en het Colosseum het Colosseum of het Pantheon het Pantheon. In SPQR heb ik destijds volksverhalen, stadslegenden, petites histoires, faits divers, leuke weetjes e.d. verzameld. Die ontbreken grotendeels in 360°Rome, maar ze zijn er wel. Ik wilde niet tweemaal hetzelfde boek schrijven. Daar zou ik zowel de uitgevers als de lezers mee bedriegen en zeg nu zelf ...
Welk soort boek is 360°Rome dan wel?
Dit nieuwe boek maakt deel uit van een reeks die Lannoo aan het uitbouwen is. Alle boeken uit de reeks krijgen als titel 360° + de naam van een stad of een streek en ze hebben als ondertitel Reiservaringen op jouw maat. De boeken zijn rijkelijk geïllustreerd en ogen bijzonder aantrekkelijk. Om het gebruiksgemak te vergroten hebben we Rome verdeeld in zes stadswijken: het centrum van Rome, ten noorden, ten oosten en ten zuiden van het centrum, Trastevere en Vaticaanstad, en de buitenwijken. Voor elk van die wijken bevat het boek een plattegrond waarop de interessegebieden met kleuren en nummers zijn aangeduid en hetzelfde gebeurt op de grote uitneembare kaart die bij elk boek zit.
Welke interessegebieden komen er dan allemaal aan bod?
Er zijn er zes: de bezienswaardigheden. Die vormen eigenlijk de kern. Rome actief voor wie liever buiten is, Rome voor kinderen, Rome voor shoppers, Rome for free, of wat kun je allemaal gratis bezoeken? En Rome by night voor wie graag uitgaat. Die hebben zoals gezegd elk een kleur en zijn dus snel te vinden, zowel in de tekst als op de plattegrond waarop ze in de betreffende kleur zijn aangeduid. Van elke interessecategorie wordt bovendien een top 10 gegeven. Bovendien is er een hoofdstuk Rome in 2, in 4 of in 6 dagen.
Dat lijkt al heel wat, maar doen andere reisgidsen dat ook niet?
Zeker niet. 360°Rome bevat (zoals de andere boeken uit de reeks) alle mogelijke praktische informatie: adressen van hotels bv. met opgave van de prijscategorie, idem bij restaurants. Er worden ook ijssalons, cafés, bars, winkels en markten opgegeven, allemaal met adressen en telefoonnummers, openingsuren en sluitingsdagen. Bij musea of andere bezienswaardigheden worden ook toegangsprijzen vermeld en eventuele kortingen en altijd wordt verwezen naar de websites. Er staat ook bij waar op de plattegronden ze te vinden zijn. In veel gevallen en zeker bij de meeste hotels, restaurants en bars wordt zelfs aangegeven welk openbaar vervoermiddel er het dichtste bij een halte heeft.
Op het omslag staat: ‘Met digitale reisplanner en app (of mobiele applicatie)’. Wat moeten we daaronder verstaan?
Graag wil ik benadrukken dat het in eerste instantie om het boek gaat. Dat vormt de kern. Die digitale reisplanner en app zijn gewoon een bijzonder interessante extra service voor wie er gebruik van wil maken. Je kunt zonder probleem alleen met het boek naar Rome. Nu zoveel mensen over een tablet of een smartphone beschikken, zeker jongeren, biedt 360°Rome de mogelijkheid om via het internet je persoonlijke reis tot in de details uit te stippelen en zelfs te printen, als je wil. Je geeft je uitvalsbasis of hoteladres in, wat je allemaal wil zien of bezoeken, de precieze data (belangrijk i.v.m. sluitingsdagen), de tijd die je hebt e.d. en dan krijg je ter plekke gps-ondersteuning, de plattegrondjes en de nuttige adressen in de buurt op je smartphone!
 
Luc Verhuyck, 360°Rome, Lannoo Tielt, verkrijgbaar in elke boekhandel, kost 22,99 euro.
Afbeelding