Jupiter
Jupiter

Kijk een keer omhoog in februari - Met dank aan Urania Hove

Nieuws

Heldere planeten in februari

Mercurius is bij het begin van de maand te zien in de ochtendschemering, laag boven de zuidoostelijke horizon. Venus wordt minder goed zichtbaar, op het einde van februari komt ze minder dan een uur voor de zon op. Onze Morgenster is in de ochtendschemering zichtbaar aan de zuidoostelijke hemel. De planeet beweegt deze maand van de Boogschutter naar de Steenbok. Mars staat ‘s ochtends in het zuiden in het sterrenbeeld Weegschaal. Jupiter komt ‘s avonds op. De gasreus staat in het sterrenbeeld Leeuw. Saturnus komt een eind na middernacht op. De geringde planeet is dan te vinden in het zuidoosten in de Slangendrager niet ver van de rode Antares, helderste ster van de Schorpioen.

Maan en planeten

Op maandagochtend 1 februari om 7 uur staat de maan vlak boven de planeet Mars. Op woensdagochtend 3/2 en donderdag 4/2 rond 7 uur staat de maan bij Saturnus (eerst linksboven de planeet, de dag nadien rechts erboven). Op zaterdag 6 februari om 8 uur staat de smalle maansikkel 3 graden boven Venus (dat is zesmaal de schijnbare maandiameter). Tijdens de nacht van maandag 15/2 op dinsdag 16/2 en de volgende nacht van 16 op 17/2 staat de maan in de buurt van Aldebaran, het rode oog van de Stier. Op zondagnacht van 21 op 22/2 en van 22 op 23/2 staat de maan in de buurt van Regulus, helderste ster van de Leeuw. Tijdens de nacht van dinsdag 23 op woensdag 24/2 staat de maan vlak bij Jupiter en op 26/2 bij de ster Spica van de Maagd.

Enkele sterrenbeelden in de kijker

  • Hoofdhaar

Naast de bekende sterrenbeelden zijn er vele die minder tot de verbeelding spreken. Zo kunnen we rond middernacht het sterrenbeeld Coma Berenices (”Hoofdhaar”) opzoeken aan de oostelijke hemel, halfweg tussen zenit en horizon, tussen de Leeuw en Boötes met de heldere Arcturus. De naam verwijst naar koningin Berenice van Egypte die haar haar afknipte als offer aan de godin Venus na de behouden terugkeer van haar echtgenoot Ptolemeus III uit de oorlog. De ster die het dichtste bij Arcturus staat, wordt de Diadeem genoemd, verwijzend naar de krans juwelen die Berenice in haar haar droeg. In dit sterrenbeeld ligt de ‘Galactische Noordpool’.

  • Eridanus

Dit sterrenbeeld werd vaak in verband gebracht met verschillende rivieren. Zo stelde Eridanus voor sommigen de rivier de Nijl voor of voor anderen dan weer de rivier de Po. Nog anderen dachten dat deze constellatie geïdentificeerd kon worden met een mythische waterloop die uitmondde in Okeanos die één van de wereldzeeën was. De zoon van de zonnegod Apollo, Phaëton, zou in deze mythische rivier zijn terechtgekomen nadat deze de zonnewagen mocht besturen omdat Phaëton er niet in slaagde de wagen onder controle te krijgen.

Onze maan