Afbeelding

Papatya is voor vrienden

Nieuws

Ken je dat gevoel? Dat je ergens binnen wandelt met nauwelijks of geen verwachtingen. En dat je er weer buiten stapt in de wetenschap dat alles geweldig meeviel. Dat had ik toen ik voor het eerst (maar zeker niet voor het laatst), ging eten bij Papatya, het restaurant van Mesut Biçici. Mesut is zo een van die mensen die ervoor zorgt dat je je meteen thuis voelt. ‘Welkom’ is niet toevallig het eerste dat hij tegen je zegt. Ik voelde me meteen welkom toen ik de plaats nam. Ik wou een hapje eten, iets drinken, en dat kon. Er was keuze te over. Van de kaart, van de specialiteiten van het bord aan de muur. Vlees of vis, klant is koning.

Mezze

Maar als je hier komt moet je minstens een keer de mezzeschotel geproefd hebben. Mezze zijn kleine gerechtjes uit de Mediterrane keuken, waartoe uiteraard de Turkse keuken behoort. Wat dolmades, een paar stukken feta, wat gefrituurde inktvisringen, een paar scampi. Daar wat sla bij, lekker Turks brood en een glas rode, kruidige Yakut. De meest gevraagde Turkse wijn, van druiven uit de beste wijngaarden van Oost-Anatolië. Als je ook voor het hoofdgerecht kiest voor mezze, dan krijg je nog een hele selectie van bijzonder fijne vis- en vleesgerechtjes. Of ga anders voor de pittige Adana Sis (spreek uit: ‘sjisj’). Twee spiesjes (dat is dus die Sis) met gegrild pikant lamsgehakt. Daarbij rijst, een frisse salade en een gepofte aardappel. Of de grillschotel met vis én vlees. Of een heerlijke specialiteit uit de fameuze Zwarte Pan.

Abi Mesut

Laat Mesut maar doen. Hij staat daar in zijn keuken, met veel oog voor zijn klanten, maar ook onvoorwaardelijk voor de kwaliteit die hij straks, geïnspireerd door het moment, op je bord zal toveren. En lekker dat dat allemaal is! Dat hou je niet voor mogelijk. Of toch, want het is hier altijd opvallend druk. Steeds een goed teken in en buurt waar je keuze genoeg hebt. In het weekend zal je dus best reserveren. Leuk toch? Lekker dichtbij smullen. In een gastvrije sfeer genieten van heel lekker eten voor een heel zacht prijsje. De klant is koning, maar hier is de klant toch vooral een vriend. Het is dus niet te verwonderen dat je precies dat woord, vriend, hier zo veel hoort. In het Turks klinkt het mooier, vind ik: abi. Smakelijk, Abi. Tot ziens, Abi.

Terry Verbiest

Turks restaurant Papatya, Koeisteerthofdreef 6 in Mortsel. Alle dagen open, behalve op dinsdag, van 17u tot 22u. Tel: 03 458 19 39

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding