Antwerpen levert club voor Belgisch kampioenschap straatvoetbal

Nieuws

Niet enkel de Rode Duivels gooien hoge ogen op Europees en internationaal vlak. Ook de Belgische ‘street soccer scene’ behoort momenteel tot de beste van de wereld. De besten onder hen zijn actief in ESH (‘Electrabel Street Heroes’), een straatvoetbalcompetitie. Eén van de pleintjes waarop wordt gespeeld is WTC Park in de Noordwijk van Brussel, waar onder meer de roots van Vincent Kompany liggen.

Ons land levert wel degelijk een aantal toppers af. Een overzicht:

*Soufiane Bencok (23-Brussel): Europees kampioen Panna voetbal

*Alessandro Marchese (22-Namen): vierde plaats op het EK Panna voetbal

*Thomas Stemgee (Oostende): derde op EK Panna voetbal

*Mohamed Reda Bouassab (20-Brussel): halve finalist in Belgium’s Got Talent

*Evrim Nallar (24-Seraing): derde op de European Street Cup

*Hakim Amrani (17-Brussel): winnaar van het Belgisch kampioenschap +16

Het is de derde maal dat een straatvoetbalcompetitie wordt georganiseerd. In 2012 na             men negen steden deel, vorig jaar twaalf en nu veertien: Brugge, Brussel, Vilvoorde, Verviers, Seraing, Gent, Antwerpen, Waregem, Evere, Namen, Ronse, Bergen, Genk en La Louvière. De competitie bestaat uit drie disciplines: freestyle, Panna (één tegen één of twee tegen twee) en Street Soccer (drie tegen drie of vier tegen vier). Bij Panna komt het erop aan om de bal door de benen van de tegenstander te spelen en hem vervolgens te controleren. Een wedstrijd duurt amper drie minuten. Een gelijkspel bestaat niet. Is het na drie minuten nog gelijk, dan wordt er één minuut overgespeeld. Er zijn vier leeftijdscategorieën: -13, -16, +16 en meisjes. Opmerkelijk is wel dat de eerste vier plaatsen in het eindklassement van 2013 worden ingenomen door jongens en meisjes van allochtone afkomst.

Alessandro Marchese: ‘Het is belangrijk voor mij dat ik mijn energie kan kanaliseren in een sport in plaats van rond te hangen in de straten. Ik kan me volledig gooien op de passie van mijn leven. Het ESH-project motiveert me om van mijn passie mijn beroep te maken. We hopen dat we er in zullen slagen om er een officiële sport van te maken. Dankzij ESH is het straatvoetbal in ons land geëvolueerd. Meer en meer jongeren nemen deel aan de trainingen.’

Mohames Reda Bouassab, alias M10: ‘Dankzij het straatvoetbal kan ik me bewijzen. Het is mijn sport en het brengt me veel mogelijkheden. Ik leer nieuwe mensen kennen, reis veel.’

Evrim Nallar: ‘Ik train elke week verscheidene uren met vrienden, mensen uit mijn buurt, onbekenden en vaak ook alleen. Straatvoetbal leerde me technische bewegingen, zoals snel van richting veranderen met de bal aan de voet. Ik ben snel opgenomen in een belofteteam van Futsal in een eerstedivisieclub. Op straat leren we heel wat technieken die je nooit ziet in een gewone voetbalclub of in het zaalvoetbal.’ De finale van het ‘Belgian Panna Championship staat – met enig voorbehoud – geprogrammeerd op 27 september. (EM)