Zeven nieuwe woningen voor het GielsBos.

Nieuws

De eerste fase van het ambitieuze bouwproject van het GielsBos, een voorziening voor personen met een ernstige verstandelijke beperking, is afgewerkt. Zeven energiezuinige woningen werden eind vorige maand officieel geopend in aanwezigheid van voorzitter Peter Bellens en minister Jo Vandeurzen (beiden CD&V). Het betreft hier een woonerf in Gierle met vijf zorgwoningen voor hoge verzorgingsnoden en twee huizen voor personen met gedragsmoeilijkheden. In het totaal kunnen er 66 mensen verblijven. De bouw van de in totaal 26 nieuwe woningen verloopt in verschillende fasen. De eerste steenlegging gebeurde op 19 april 2012, terwijl het hele project tegen 2020 klaar moet zijn.

De 25 bestaande woningen uit de jaren ’70 en ’80 zijn gebaseerd op een achterhaald concept van gehandicaptenzorg. Zo hebben de bewoners weinig privacy. Bovendien drongen een aantal technische vernieuwingen zich op. Bovendien krijgt iedereen een individuele slaapkamer.

Naast de realisatie van het Masterplan Wonen voorziet de meerjarenplanning ook in een herbestemming van de zwembaden. Hierbij renoveert het GielsBos het huidige grote zwembad als belevingsbad en wordt de ruimte van het kleine zwembad heringericht als warme wellness-zone. Eind april starten de werken en het zwembad zal minstens één jaar gesloten blijven.

Het GielBos werd in 1971 opgericht onder de benaming ‘Stichting Gehandicaptenzorg Provincie Antwerpen’ en kreeg vorig jaar haar nieuwe benaming. In 1978 namen 150 bewoners hun intrek. Na een fusie is het GielsBos uitgegroeid tot een voorziening met 570 medewerkers en 312 bewoners in 36 woningen op de campus in Gierle en in huizen in Beerse, Lille en Kasterlee.  

Om het project voor te stellen is er een reizende tentoonstelling met maquettes, foto’s, plannen en een infostand. Hij komt nog langs in het Dienstencentrum in de Boudewijnstraat van Beerse (19 tot en 31 mei). (EM)