MAS zoekt pelgrimssouvenirs van de drie grote godsdiensten

Nieuws

In het najaar lanceren MAS en de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience met nog enkele andere partners in Antwerpen het ambitieuze tentoonstellingsproject ‘Heilige Boeken Heilige Plaatsen’. De drie wereldgodsdiensten staan hierin centraal. Meer dan de helft van de wereldbevolking is christen, moslim of jood. Ondanks de verschillen tussen de drie religies zijn er ook gelijkenissen.

In de tentoonstelling in het MAS wordt de pelgrimage naar heilige plaatsen belicht. Bezoekers treden in de voetsporen van gelovigen, vroeger en nu. Ook vandaag gaat men nog op pelgrimstocht. Vaak brengen toeristen een aandenken mee. Door een selectie van dergelijke souvenirs te tonen zullen de bezoekers kennismaken met de betekenis van de hedendaagse pelgrimstocht. Voor dit luik doet MAS een oproep bij het publiek om souvenirs aan de pelgrimage uit te lenen voor de duur van de tentoonstelling. Alle soorten souvenirs zijn welkom. Voor het jodendom gaat het bijvoorbeeld om aandenkens van de Westelijke Muur in Jeruzalem zoals gebedenboeken, kandelaars, ansichtkaarten of foto’s van pelgrims aan het graf van rabbijnen of miniatuur-thora’s, Megillot (de vijf rollen), een jad (zilveren bladwijzer) , kandelaars,…. Voor de islam verzamelt men onder meer wandkleden, gebedskleden, bidsnoeren, posters, kettingen,  kleding, flesjes water of parfum en foto’s van pelgrims in Mekka, Medina of andere heilige plaatsen. Voor het christendom gaat het om scapulier (schouderkleed) en medailles, flesjes met heilig water uit het Heilig Land en Lourdes, miniatuurvoorstellingen van de Sint-Pietersbasiliek in Rome of andere pelgrimskerken, stempelboekjes en schelpen van Compostela, devotieprentjes en –kaarsen, vaantjes uit Scherpenheuvel,…

Tot en met 18 mei kan men de souvenirs afgeven van dinsdag tot vrijdag van 10 tot 16u30 en in  het weekend van 10 tot 17u30 aan de balie van het MAS. Alle deelnemers, die hun souvenirs na afloop van de expositie uiteraard terug krijgen, worden uitgenodigd voor een bezoek aan de tentoonstelling, die zal lopen van 19 september tot 18 januari. (EM).