Verrassend: squashers nemen evenveel doping als bodybuilders

Nieuws

NADO Vlaanderen, het Vlaams anti-dopingagentschap, heeft de resultaten bekend gemaakt van de 2.333 dopingtests die in 2013 werden afgenomen. Dat bodybuilding op nummer één staat en kickboksen op de derde plaats komt niet meteen als een verrassing over. Wel dat ook 16,7 procent squashers tegen de lamp liepen, net evenveel als bodybuilders, al dient er wel aan toegevoegd dat er precies zoveel krachtpatsers werden getest.

1.543 van deze testen vonden plaats in wedstrijdverband, 640 buiten competitie en 150 in fitnesscentra. Verontrustend: daar waar de resultaten bij de (top)sporters vrij hoopgevend waren, testte bijna één op vijf van de gecontroleerde fitnessers positief. In Oost-Vlaanderen liep het aantal dopinggebruikers op tot één op drie. De sporten waarbij het hoogste aantal dopinggevallen werd gevonden zijn bodybuilding en squash (16,7%), kickboksen (15,2%), ijshockey (11,1%), boksen (9,6%), zaalvoetbal (7,1%) en wielrennen (3,2%). Sporten waarbij minder dan achttien sporters een test ondergingen, werden niet in het onderzoek opgenomen. Hoopgevend is dat niet één atleet uit triatlon, duatlon, volleybal, basketbal, zwemmen, tennis, hockey, judo, motorsport, powerlifting, roeien of taikwondo naar verboden middelen hadden gegrepen.

Wat de Vlaamse overheid het meest verontrust is het veelvuldig dopinggebruik in fitnesscentra. Het zijn vaak recreanten die zich vergrijpen aan verboden middelen, zonder doktersbegeleiding. Niet minder dan 90 procent van de betrapten nam anabolica. Bovendien bekende nog een heel aantal dat ze ook nog eens hun toevlucht namen tot Melanotan (een product waarvan je bruin wordt en dat de eetlust remt) en vermageringspillen, een levensgevaarlijke cocktail. De verantwoordelijken van de dopinglijn gaan ervan uit dat het dopinggebruik in deze centra nog veel hoger ligt, omdat alleen controles worden uitgevoerd in fitnesszaken waarvan was geweten dat er verboden producten voorradig waren. In de Verenigde Staten werden zeventien gebruikers van anabolen geolgd. Vijftien onder hen kreeg af te rekenen met hypertrofische cardiomyopathie, een verdikking van de hartspier. Vijf procent van de gebruikers sterven op jonge leeftijd.

Dit alles doet de onderzoekers ertoe besluiten om de controles dit jaar nog op te voeren. Naast het bloedpaspoort wordt nu ook het steroïdenpaspoort ingevoerd. De samenwerking met politie en parket wordt verbeterd zodat meer gebruikers ook effectief zullen worden bestraft. (EM)