Waarom betalen Rode Duivels-fans veel meer dan Oranje-supporters?

Nieuws

Er zijn precedenten. Tijdens het WK in Mexico logeerden we in een hacienda, mijlenver verwijderd van de bewoonde wereld. Animatie was niet voorzien. In Italië verbleven we de eerste twee weken in een hotel dat nauwelijks moest onderdoen voor Fawlty Towers. Na de derde wedstrijd gingen de meeste supporters naar huis. De vijf moedigen die bleven (waaronder ondergetekende) mochten plots, en zonder opleg, verhuizen naar een veel comfortabeler hotel. De kaarten voor de wedstrijden van de Belgen kreeg je pas op de bus, op weg naar de wedstrijd. De reisleider liet ons het driedubbele van de prijs betalen (‘we waren verplicht om de kaarten op de zwarte markt te kopen’) maar eens je in het stadion kwam, bleek dat er nog een massa stoelen onbezet waren.

3.669 euro: dat is de minimumprijs voor wie deze zomer de Rode Duivels wil gaan aanmoedigen op het WK in Brazilië. Let op: tent, slaapzak en matras moet je zelf meenemen en je kan slechts twee wedstrijden bijwonen. Je verblijft er immers maar een week. Te gek voor woorden. Soortgelijke formules voor supporters van het Nederlands elftal kosten 800 euro minder en dit terwijl Oranje diep in Brazilië verblijft (de Belgen hebben hun basiskamp in het populaire en dus qua vliegtuigtickets goedkopere Rio). Daarenboven moeten de Nederlandse supporters grotere verplaatsingen maken dan de Belgen. Wanneer je de prijzen bekijkt waarvoor Duitse, Franse of Italiaanse supporters naar het WK kunnen, dan hoef je je slechts één vraag te stellen:  wie wordt hier rijker van? We denken dat we het antwoord kennen.

Goed, na zulke voorvallen heb je je lesje wel geleerd. De WK-trips naar de Verenigde Staten en Japan hebben we zelf uitgestippeld.  Om aan kaarten te geraken voor de match tegen Brazilië waren we wel verplicht om aan te kloppen bij de Belgische voetbalbond. Geen probleem. We moesten ons naar het hotel van de delegatie begeven, waar men het vijfvoudige (5-voudige!!) van de prijs vroeg.

VOETBALBOND VRAAGT 2.500 EURO PER WEEK MEER 

Je moet gek zijn om een half fortuin neer te tellen om vervolgens op een luidruchtige camping te gaan logeren.  Dat het anders kan bewijst volgend voorbeeld: wie de goedkoopste reis boekt bij de voetbalbond en dus van 16 tot en met 23 juni in Rio wil verblijven, betaalt 3.669 euro. Wat men er ‘vergeet’ bij te vertellen is dat men nog behoorlijk wat moet bijbetalen voor de extra bagage. Boek je een vlucht bij AlItalia, met vertrek vanuit Amsterdam,  moet je 1.223,91 euro neertellen. Wie er zijn neus niet voor ophaalt om met elf anderen op een kamer te logeren, kan boeken in de Vidalbergue Rio Hostel, op vijf kilometer van de Copacabana voor ocharme 7,79 euro per nacht. Je krijgt er een ontbijt, gratis sambalessen, live-music, een happy hour met gratis caïpirinha, een wekelijkse bbq,… voor in de plaats. Kostprijs voor 7 nachten:  54,53 euro, al begrijpen we dat alleen de échte avonturiers op deze manier zullen willen logeren. Beter is om nog even te wachten om een hotelkamer vast te leggen. Hotels die schaamteloos hun prijzen hadden opgedreven, laten die nu even vlot weer zakken. Inwoners van Rio wachten de voetbaltoeristen met open armen op. Bedoeling is dat er op stranden en parken feestjes zullen worden georganiseerd, waarbij iedereen drank, die men koopt in de supermarkt, meebrengt. De locals zorgen voor animatie en percussiegroepen die de boel moeten opvrolijken. Meer info vindt men op de Facebookgroep ‘Rio Surreal’. Een andere facebookgroep is ‘Honesta SP’, waarbij men een hele lijst vindt van hotels, winkels en bedrijven die hebben besloten om hun prijzen tijdens het WK niet te verhogen. Tenslotte moet je je éénmaal verplaatsen: de busreis van Rio naar Belo Horizonte kost 146 euro. Slotsom: wanneer je zelf je reis boekt kan je (vanaf) 1.424,44 euro naar het WK. De naïvelingen die net dezelfde reis boeken via de KBVB betalen 2.244,56 meer en dit voor één week! Is dat de reden waarom bondsvoorzitter De Keersmaecker altijd lacht? (EM)