Vijf Vlamingen op longlist van de Gouden Boekenuil

Nieuws

Een vakjury, onder voorzitterschap van Friedl’ Lesage, heeft een selectie gemaakt van twintig kanshebbers op de Gouden Boekenuil, de belangrijkste literaire prijs die in Vlaanderen wordt uitgereikt. Op 24 februari worden de vijf titels van de shortlist vrijgegeven. Precies twee maanden later ontvangt de winnende auteur een geldprijs van 25.000 euro. In het totaal werden 393 titels ingezonden.

De vijf genomineerde Vlaamse auteurs zijn Saskia De Coster (‘Wij en ik’), Stefan Hertmans (‘Oorlog en terpentijn), Tom Lanoye (‘Gelukkige slaven’), Dimitri Verhulst (‘De laatkomer’) en debutant Jonathan Robijn, die met zijn debuutroman ‘De stad en de tijd’ meteen werd opgemerkt. Zij nemen het op tegen volgende vijftien Noorderburen: Maarten Asscher (‘Appels en peren’), Jan Brokken (‘De vergelding’), Martin Michael Driessen (‘Een ware held’), Arnon Grunberg (‘Apocalyps), Theodor Holman (‘De grootste truc aller tijden’), Rick Honings en Peter van Zonneveld (‘De gefnuikte arend’), Ilja Leonard Pfeijffer (‘La Superba’), Hans Münstermann (‘Mischa’), Willem Otterspeer (‘De mislukkingskunstenaar’), Jamal Ouariachi (‘Vertedering’), K.Schippers (‘Voor jou’), Laura Starink (‘Duitse wortels’), Manon Uphoff (De zoetheid van geweld’), Elisabeth van Nimwegen (‘De smaak van ijzer’) en Joost De Vries (‘De republiek’).

2.320 geïnteresseerden meldden zich om deel uit te maken van de lezersjury. 100 onder hen mogen zich vanaf 24 februari op het lezen van de vijf boeken van de shortlist storten. Pieter Embrechts zal in hun naam de Prijs van de Lezersjury, goed voor 2.500 euro en een pen van Montblanc, uitreiken. (EM)