Bloso opent Sochi-huis tijdens Olympische Winterspelen

Nieuws

Het is stilaan een traditie geworden: tijdens Olympische Zomerspelen kunnen Belgische supporters op de plaats van het gebeuren terecht in een ‘Belgian House’. Voor het eerst opent men nu ook dergelijk huis tijdens de Winterspelen, meteen het startschot van de actie ‘Sport van het jaar’ waarin wintersporten centraal worden geplaatst. Omdat niet al teveel landgenoten de verplaatsing naar het 2.800 kilometer van ons land gelegen Sochi zullen maken, wordt het Olympisch huis dit keer in eigen land opgebouwd en wel in de Bloso-ijshal Heuvelkouter in Liedekerke, de thuisbasis van Kevin Van der Perren. Omdat bijna alle Belgische atleten uit onze provincie komen, worden er heel wat Antwerpenaren verwacht.

Gedurende de duur van de Spelen, van 7 tot 23 februari, kan men in het Sochi-huis terecht voor wintersportinitiaties, demo’s en galawedstrijden. Er is ook een tentoonstelling over ‘wintersporten vroeger en nu’. Voor de ijshal zal een bobslee-pushbaan worden opgesteld, die de toegangsboog tot het huis zal vormen. Uiteraard zijn er eet- en drankgelegenheden. Tenslotte worden op een LED-scherm van zes op vier meter live-beelden getoond vanop de Spelen. De VRT besteedt heel wat aandacht aan de Olympische wedstrijden, waarbij de voorkeur wordt gegeven  aan de prestaties van de Belgen.

Op vrijdag 7 februari kan men in Liedekerke vanaf 17 uur terecht voor live-beelden van de openingsceremonie. Nadien organiseert het Bloso zijn eigen plechtigheid. Kevin Van der Perren zal een hoofdrol vertolken en de avond wordt afgerond met ‘Beats on Ice’, met disc-jockey Kelly Pfaff. Op weekdagen is er elke dag vrij schaatsen van 16 tot 20 uur met telkens één of andere wintersportinitiatie. Op vrijdagavond en tijdens de weekend zijn er shorttrack-, curling-, ijshockey-, snelschaats- kunstschaats-, ijsdans- en shorttrackinitiaties. Verder is er een ijshockeyinterland België-Nederland op 9 februari om 18u, een demo van de beste Belgische kunstschaatsers op 14 februari vanaf 20u15 , een training van het nationaal shorttrackteam, een sleehockeywedstrijd op zondag 23 februari vanaf 14 uur, en zoveel meer.

Uitkijken naar het bobsleeteam

 

We zouden bijna vergeten dat alles rond de atleten draait. Snowboarder Seppe Smits (23) uit Westmalle komt al één dag voor de openingsplechtigheid in actie. ‘Mijn koffer pak ik pas op het allerlaatste moment.  Ik neem alvast voor 25 kilogram aan snowboardkledij mee. Ik hoop er op 8 februari nog bij te zijn, wanneer de finale wordt afgewerkt, maar het is koffiedik kijken. 25 van de 30 deelnemers maken kans op een podiumplaats.’ Iedereen kent ondertussen snelschaatser Bart Swings, maar er gaat ook een schaatster mee: Jelena Peeters (29). Haar kunnen we telkens op zondag aan het werk zien. ‘Ik sta niet echt graag in de spotlights, maar nu kan ik er niet onderuit. Ik ben zelf verrast dat ik erbij ben. Twee jaar geleden had niemand dit durven dromen. Pas vorig seizoen ben ik echt doorgebroken’, aldus de voormalige grafische ontwerpster.   

De meeste aandacht gaat wellicht uit naar ons bobsleeteam. Zij komen in actie op 18 en 19 februari. Elfje Willemsen (29) uit Ravels, die tijdens de Spelen van Vancouver veertiende werd: ‘Dit is een lange droom,  die maar blijft duren. Tijdens elke wedstrijd maken wij vooruitgang. We hebben een enorme sprong voorwaarts gemaakt qua materiaal en we trainen keihard. Tijdens de zomer doen we dat met de pushbaan, die de bezoekers in Liedekerke ook kunnen uittesten.’ Remster Hanna Mariën (32) uit Borsbeek kan voor een unieke prestatie zorgen. Zij won immers al goud tijdens de Zomerspelen in Peking met het 4x100m-team en geeft meer uitleg over de bewuste baan. ‘Zij die het willen uitproberen moet ik wel waarschuwen: de bob die je moet voortduwen weegt 200 kilogram. Ik verwacht veel van de Spelen. Toen ik mijn materiaal ging halen had ik een raar gevoel. Zes jaar geleden deed ik hetzelfde met het oog op Peking, maar dan in totaal andere omstandigheden.’   

Meer info op www.sportvanhetjaar.be. Lees ook de volgende nummers van ’t Periodiekske en De Passant, waar we verder zullen ingaan op de activiteiten, georganiseerd door Bloso. (EM)