Absolute wereldtop snooker naar Lotto Arena

Nieuws

Van donderdag 14 tot en met zondag 17 november vormt de Lotto Arena opnieuw het decor voor een sessie van het Players Tour Championship snooker. De PTC-tour bestaat uit acht Europese en vier Aziatische tornooien. Antwerpen komt als voorlaatste Europese tornooi aan de beurt. Liefst 248 spelers, waaronder 111 profs, zijn ingeschreven.

Tijdens de vierdaagse wordt er een hele dag lang gespeeld. Op donderdag doet men hiervoor niet alleen een beroep op de Lotto Arena, maar ook op de naburige snookerhall Matchroom. Vanaf vrijdag strijden de allerbesten dan voor een prijzenpot van 125.000 euro, waarvan 25.000 euro naar de winnaar gaat. Op vrijdag komen 64 spelers uit de bovenste tornooihelft aan de tafel; op zaterdag volgen de 64 anderen. Pas op zaterdagavond weten we welke spelers op zondag respectievelijk de achtste, kwart-, halve en finale mogen betwisten.

Op vrijdag wordt het vooral uitkijken naar onze landgenoot Luca Brecel. De 18-jarige Limburger, ook wel the ‘Belgian Bullet’ genoemd en 73ste op de wereldranglijst geraakte vorige week vrijdag niet door de vierde ronde van het vorige PTC-tornooi in Gloucester en werd nadien ziek. Hopelijk is hij voldoende hersteld om de toppers aan te kunnen. Spelen nog vrijdag:

- de Engelsman Mark Selby (30): vice-wereldkampioen in 2007;

- de Noord-Ier Judd Trump (24): twee jaar geleden nog verrassend winnaar in Antwerpen en afgelopen zondag verliezend finalist;

- de Engelsman Ali Carter (34): twee keer vice-wereldkampioen. Kwam deze zomer op een minder vrolijke manier in het nieuws toen teelbalkanker bij hem was vastgesteld;

- de ‘Welsh Potting Machine’ Mark Williams (38), de enige linkshandige speler die ooit wereldkampioen werd en dit zelfs tot tweemaal toe.

Op zaterdag komen volgende kleppers in actie:

- de Schot John Higgins (38):  viervoudig wereldkampioen. In 2010 zes maanden geschorst omdat hij een poging tot omkoping (in een officieus tornooi werd hem 300.000 euro aangeboden om een aantal keren opzettelijk te missen) niet had aangegeven.

- de Noord-Ier Mark Allen (27): de man in vorm. Won de twee vorige tornooien (Mullheim en Gloucester) en was vorig jaar ook de beste in Antwerpen . Heeft samen met de wereldkampioene bij de vrouwen, Reanne Evans, een dochtertje maar leeft ondertussen gescheiden van haar.

- de Welshman Matthew Stevens (36): net als Ronnie O’Sullivan één van de weinige spelers die tweehandig is en dus geen hulpstukken nodig heeft.

- de Engelsman Shaun Murphy (31): werd in 2005 als kwalificatiespeler wereldkampioen.

- de Schot Stephen Maguire (32): de enige man die een doktersattest heeft dat hem toelaat om zonder vlinderdas te spelen. Won het EK in 2004.

- de Engelsman Ronnie O’Sullivan (37), het genie. Werd vorig jaar voor de vijfde maal wereldkampioen. Zijn vader werd veroordeeld voor moord. Zelf gaf hij een scheidsrechter ooit een kopstoot. Ontbrak vorig jaar in Antwerpen op de afspraak. Legde een sabbatjaar in. Maakte van de gelegenheid gebruik om ‘Running’ te schrijven, waarin hij zijn strijd tegen de drank en de drugs beschrijft en de overwinning op zichzelf, nadat hij het joggen ontdekte.

Kortom, op drie spelers na, waaronder Neil Robertson, die om familiaire redenen forfait gaf, komt de absolute wereldtop naar Merksem Noord. (EM)

*Programma: donderdag kwalificatiewedstrijden; vrijdag en zaterdag speelronde 1 t.e.m. 1/16 de finales; zondag: 10u 1/8 ste finales; 13u kwartfinales; 16u halve finales en 20u finale (naar best of 7).

*Tickets via www.teleticketservice.com. Donderdag: 10 euro; vrijdag 20 euro; zaterdag 25 euro; zondag 30 euro. 4-dagenpas 55 euro. Kortingen op vrijdag en zaterdag voor studenten en +65.  

Meer info op www.ptc-antwerp.be