Gelukkig zijn … je eigen verantwoordelijkheid

Nieuws

In de overtuiging dat geluk het hoogste goed is dat iemand te beurt kan vallen, zetten we onze zoektocht naar toegankelijke tips om dit waar te maken verder. Wie heilig overtuigd is dat geluk niet voor hem is weggelegd, kan beter geen tijd verspillen aan deze columns. Zonder erin te geloven -ook al heeft dit geloof de omvang van een mosterdzaadje- is geluk niet realiseerbaar. De verwijzing naar het mosterdzaadje is geen toeval. Gelukkig zijn is voor velen namelijk niet vanzelfsprekend. Het leven kan grillig verlopen en we hebben niet altijd alles in de hand. Wat we wél in de hand hebben, dienen we daarom werkelijk ter harte te nemen. Gelukkig zijn is en blijft voor een groot deel je eigen verantwoordelijkheid.

 Durf te dromen en neem er ook je tijd voor

Sta even stil en vraag jezelf af of je nog dromen hebt. Als dit niet het geval is, dan heb je een probleem. Je leeft op routine en voor je het weet, lijkt iedere dag, iedere week, iedere maand op de vorige, omdat er niets is waar je écht voor leeft. Een duidelijke levensdroom geeft je voldoende levenskracht en energie om door te zetten, ook wanneer het moeilijk is. Gebruik je fantasie en durf je droom te gek voor woorden te maken. Je hoeft hem trouwens met niemand te delen. Weet dat voor wie droomt en gelooft, weinig of niets onmogelijk is. Iedereen is van nature uitgerust met fantasie. Wie met kinderen omgaat, zal dit bevestigen. In een maatschappij waar de klemtoon ligt op kennis en controle, sneeuwt fantasie snel onder, wat niet wil zeggen dat ze er niet langer is. Het is onze eigen verantwoordelijkheid om het kind in onszelf levend te houden. Voor het achterhalen van onze dromen is dat niet alleen nuttig, maar zelfs noodzakelijk.

Eens je droom in kaart is gebracht en je plannen hebt gesmeed die je in vuur en vlam zetten om tot actie over te gaan, overweeg dan of alles in de lijn ligt van je talenten. Ben je uitgerust met voldoende talenten om aan je droom te kunnen werken? Iemand die in een rolstoel zit, zal nooit het wereldrecord polsstokspringen kunnen verbeteren.

 Speel mee in de juiste film

Ieder mens speelt een rol in het theater van het leven. De plaats waar je wordt geboren, de mensen om je heen, het leven dat je hebt opgebouwd of hebt ondergaan, … Het zijn allemaal belangrijke randvoorwaarden die bepalen of je jouw passie wel mag beleven en of je wel aan je dromen kan bouwen. Zodra je volwassen bent en beseft dat er niet aan deze randvoorwaarden wordt voldaan, sta je voor zware beslissingen. Wanneer je het conflict hierover niet aangaat met de buitenwereld, dan zal dit conflict zich vroeg of laat in jezelf gaan ontwikkelen, met alle gevolgen van dien. Wie niet af en toe de tijd neemt om te luisteren naar zijn innerlijke stem, wordt in onbalans gebracht. Kunnen meespelen in een film, waarin ruimte is voor de levensdroom die jij wil realiseren, is belangrijk om je lichamelijke, psychische en emotionele gezondheid te bewaren. Wanneer één van deze drie ontbreekt, is geluk ver te zoeken.

 Jezelf informeren, is je eigen verantwoordelijkheid

“In dit tijdperk van informatie … is onwetendheid een keuze!”. Eén van de vele wijsheden die circuleren op het internet. Het internet mag ondertussen gerust beschouwd worden als het collectieve geheugen van de mensheid. Alles wat mensen denken, weten en menen, krijgt er een ‘vaste’ vorm en is toegankelijk voor zowat iedereen. Dit verlegt de verantwoordelijkheid om te ontwikkelen van het onderwijs naar het individu en zo hoort het. Waar onderwijssystemen doorgaans streven naar uniformiteit, kan een individu nu zelf bepalen welke informatie hem passioneert en welke hij nuttig acht om zijn dromen te realiseren. Wie denkt dat onze jeugd alleen nog leert op de schoolbanken, loopt hopeloos achter op de realiteit. Met de smart Phone, de I-pad en de laptop binnen handbereik heeft ieder mens toegang tot alle informatie die hij nodig heeft om zich te ontwikkelen. Als scholen zich niet dringend bezinnen over hun rol, dan zijn ze ten dode opgeschreven.

 Rust jezelf uit met wat nodig is

Bouwen aan je dromen vergt middelen. Bekijk het niet te groots en besef dat je talenten, je passie en je doorzettingsvermogen uiteindelijk de doorslag geven. Zonder middelen om jezelf bijvoorbeeld degelijk te informeren, kan je echter geen kant op. Toegang tot informatie via boeken en internet, maar ook andere middelen, komt men niet op een presenteerblaadje aanbieden. Zoek zelf wat je nodig hebt om je dromen te realiseren. Dit kan met kleine stappen en in het besef dat geduld een mooie deugd is.

 Bouwen aan je geluk is voor een groot deel een eigen keuze. Een mosterdzaadje aan geloof en een gedurfde droom zijn onontbeerlijk om geluk te realiseren. Ga ervoor … je hebt er recht op!

 Fik.verbiest@periodiekske.be

“Ik zie de mensen zonder dromen. Ze vluchten in goedkope luxe.” Stef Bos – Uit: Ik heb je lief

“Zonder dromen is je toekomst leeg.” Anoniem