FC St. Pauli - Een club met een hart voor iedereen!

Nieuws

FC St. Pauli - Een club met een hart voor iedereen!

[caption id=”attachment_3575” align=”aligncenter” width=”660”] Foto © Thorsten Egenolf[/caption]

Zeggen dat het Duitse St. Pauli een speciale club is, zou een understatement zijn. Gesitueerd in Hamburg en historisch steeds met een zweem van ‘underdog’, hebben ze een van de meest indrukwekkende en trouwe schare fans. Winnen of verliezen, de fans staan altijd achter hun club en iedere speler die ooit aantrad in het Millerntor-Stadion heeft er al kippenvel gehad. Hoewel de club momenteel niet in de Bundesliga 1 speelt, zijn hun supporters namelijk werkelijk van Champions League niveau!

Het sociaal engagement was en is nog steeds groot bij de club. Wars van het moderne voetbal, durft het team en hun fans beslissingen te nemen die niet enkel met geld te maken hebben. Zo kreeg St. Pauli kort geleden nog de kans om in zee te gaan met een zeer grote sponsor van een producent van energiedranken. Deze suggestie haalde echter zelfs niet eens een stemming.

Hamburg heeft net als heel Europa te maken met een toestroom aan vluchtelingen. De hulp die deze mensen daar mogen ontvangen is overweldigend. Het stopt echter niet bij steun via geld, opvang of maaltijden. Welke betere manier om deze mensen te verwelkomen, integreren en kennis te laten maken met de lokale cultuur, is er beter dan een partijtje voetbal? Het is een globaal spel, dat overal gespeeld wordt. Je hebt alleen  een oude bal of zelfs maar een blikje nodig en het organiseert zichzelf, los van alle taal- of cultuurverschillen.

St. Pauli gebruikte de internationale break (voor de EK kwalificaties) dan ook graag voor de organisatie van een testwedstrijd tegen het gerenommeerde BVB Dortmund. Nog maar eens kwam het sociale verantwoordelijkheidsgevoel van de club naar boven onder het motto: “Refugees Welcome – Vluchtelingen Welkom.” Samen met heel wat vrijwilligers werden zo’n 1000 vluchtelingen uitgenodigd voor de wedstrijd en opnieuw was het de magie van voetbal die hen samenbracht met andere fans van het spel.

Voor 30 kinderen (allemaal vluchtelingen) werd het een gebeurtenis om nooit meer te vergeten. Zij mochten namelijk hand in hand met de spelers van zowel St. Pauli als Dortmund het veld op. Het was ontwapenend om te zien hoe deze kinderen, ondanks alles wat ze meegemaakt en doorstaan hebben, de laatste tijd, een zichtbare fonkeling in hun ogen hadden. Zij werden luid aangemoedigd door het talrijk opgekomen publiek, waardoor een schattige vrolijkheid zich van hen meester maakte. Niet alleen de kinderen genoten van de wedstrijd en voelden zich welkom. Heel snel sloeg de geest van St. Pauli eveneens over op de andere vluchtelingen. Haast onmiddellijk probeerden ze volop mee te zingen met de overige 25.731 toeschouwers. Gezamenlijk klonk het dan ook: “Sankt Pauli, Sankt Pauli, Sankt Pauli!”

Niettegenstaande dat er om elke meter terrein werd gestreden tijdens de wedstrijd, bleek de uitslag vooral bijzaak te zijn. St. Pauli verloor nipt tegen de leider van de Bundesliga (1-2), dat in zijn team toch geen kleine jongens zoals Subotic, Schmelzer, Ramos, Weidenfeller en onze eigen Januzaj in de rangen had. Bij de thuisploeg was vooral Marc Rzatkowski weer in topvorm. Samen met nieuwkomer “Fafà” Picault, maakte hij indruk met zijn voetballend vermogen en output.

Hoewel de wedstrijd uiteindelijk verloren werd, won uiteindelijk iedereen die avond. Blije gezichten en empathie voerden de boventoon. Zoals in het begin van de wedstrijd in een lied te horen was: ”Das Herz von St. Pauli, das ist meine Heimat - in Hamburg, da bin ich zuhaus!” – “Het Hart van St. Pauli, dat is mijn thuishaven – in Hamburg, daar ben ik thuis!” De club heeft weer heel wat harten veroverd die avond. Eindelijk was “voetbal een feest!” … voor iedereen!

Foto’s © Thorsten Egenolf Tekst TE, MVB & FV