Kwetsbaarheid en veerkracht

Nieuws
Een bijzondere ‘educatieve’ voorstelling gebracht door Gerd Claes
Gerd Claes heeft een voorstelling gemaakt waarin zij inkijk geeft in haar positie als zus (brus) van een broer met een verstandelijke beperking en autisme. Doorheen het stuk evolueert zij van brus naar een moeder van een zoon met een ernstige mentale beperking en autisme en uiteindelijk naar psychotherapeute, werkend met deze doelgroep.
Het krachtige en unieke van dit stuk zit hem in de kwetsbaarheid en de kracht. Het geeft een inkijk in hoe je leert vanuit je context om je te verhouden als brus én moeder. Je kan ook zien wat het vraagt om verandering te brengen in deze contextuele systemen, boodschappen en beloftes. Je voelt de kracht, de moed, de humor en de pijn die dit vraagt. Uiteindelijk wordt duidelijk dat Gerd als hulpverlener en therapeute een ontzettende bagage heeft om met deze doelgroep te gaan werken en haar levenswerk De Kanteling op te richten en te dragen.
Voor ouders is het vooral een stuk dat hen herkenning en erkenning geeft.
Voor hulpverleners geeft het een mooie kijk in systemen, legaten en delegaten, rouw, schaamte én kracht, beweging, verandering en professionalisering.
Gerd heeft een heel eigen stijl die blijkbaar niemand onberoerd laat:
“Gerd Claes brengt in haar voorstelling een beklijvende mix van vorming, getuigenis en theater. Ze kruipt probleemloos in de huid van zus van een broer met een verstandelijke beperking, van moeder van een kind met een beperking en van therapeute voor personen met een beperking. Ze speelt echter geen rolletjes maar is helemaal brus, moeder en hulpverleenster. Op die manier hoeft ze geen didactische lezing te brengen maar kan ze levensecht getuigen over thema’s als hechting, angst, verwarring, schuld, schaamte, maar ook verwondering en liefde. Een aanrader voor al wie wil ondergedompeld worden in een aantal gevoelens die men tegenkomt in de verbinding met kwetsbare personen met een (verstandelijke) beperking”.
Filip Morisse, orthopedagoog outreach De Steiger-De Meander, P.C. Dr. Guislain (Gent):
Het ‘totaalspektakel’/presentatie dat Gerd Claes bracht op een winterige dag over haar levensverhaal en dat van haar familie heeft me erg ontroerd. Het is misschien omdat ik zelf een mama ben, maar de boodschap kwam echt over! Gelukkig was het donker in de zaal : ik heb geregeld een traan gelaten. Heel wat gevoelens die zij meegemaakt heeft, heb ik zelf ook ervaren en Gerd verwoordt dit op een moedige en gedurfde wijze, maar het gaat er nooit over. Alle emoties die ouders ervaren komen aan bod en worden met voldoende respect verwoord en dat geeft erkenning.
Hilde, mama van drie kinderen met autisme:
“Je moet het maar doen, zonder enige theaterervaring of –opleiding de bühne op gaan en je daar voluit geven in al je kwetsbaarheid. Ingetogen, doch met overtuiging, brengt Gerd Claes een heel herkenbaar en pakkend verhaal. Het ganse palet aan emoties waarmee de betrokkenen in verschillende levensfasen werden geconfronteerd, worden niet geschuwd. Het integere verhaal dat Gerd Claes brengt, is er één waarin vele hulpverleners, ouders en brussen zich zullen herkennen. Voor wie interesse heeft in de thema’s kwetsbaarheid en veerkracht kan ik deze voorstelling warm aanbevelen. Een beeld zegt immers veel meer dan woorden; zeker wanneer het komt van iemand met zoveel persoonlijke en professionele ervaring.”
Peter Van Houtven, algemeen directeur DVC Sint-Jozef (Antwerpen/Kalmthout):
Gerd Claes brengt het verhaal over zichzelf, haar kinderen, haar ouders en broer met verschillende petten op. Ze gaat ze op zoek naar betekenissen die zouden kunnen gekoppeld worden aan momenten en situaties uit haar leven. In deze performance wordt Gerd nooit zeemzoeterig of zeurderig; humor en ernst wisselen elkaar in gepaste mate af. Gerd laat ons écht in haar (emotionele) keuken kijken en biedt ons kansen om te leren uit haar levenservaring. Een aanrader!
Prof dr Geert Van Hove, Hoofddocent vakgroep orthopedagogie Universiteit Gent Disability studies en Inclusief onderwijs:
Gerd Claes is Gestalttherapeute en oprichtster / coördinator van De Kanteling, psychotherapeutisch centrum voor mensen met een beperking of chronische ziekte.
Voor meer informatie, technische fiche en booking: www.dekanteling.be info@dekanteling.be of 0486.02.75.99