Osylei heeft blok aan het been, of beter ... aan de wagen

Nieuws
Ruim 15 jaar geleden werden Hongaarse eiken aangeplant in de Osylei Mortsel. De Hongaarse eik is een directe verwant van de overbekende zomereik. Een opvallend kenmerk van de Hongaarse eik is het blad, de bladen hebben een lengte van 10 tot 20 cm en zijn hiermee veel groter dan die van de zomereik. De Hongaarse eik groeit vooral in droge, voedselarme gebieden.
De jonge boompjes werden beschermd met rotsblokken. De kleine parkeerplaatsen werden nog kleiner en stenen zorgden voor aardig wat blik- en bandenschade. De bewoners zijn deze situatie gewoon geworden, maar toevallige parkeerders zijn nog steeds potentiële slachtoffers. Ook voor fietsers is het hier oppassen geblazen, want sommige blokken liggen zeer dicht tegen de rijweg. Er is al zo weinig plaats voor deze weggebruikers vooral wanneer de Lijnbus en vrachtwagens langskomen.
Eens te meer zorgen klimopplantjes voor een bijkomend probleem. Ze worden weliswaar gesnoeid, maar op sommige tijdstippen in het seizoen overwoekeren ze de rotsen zodat deze onzichtbaar worden. Zo werd de Osylei ironisch de Flintstonelei genoemd. In het kader van ‘Mooi Mortsel’ willen de bewoners van een van de mooiste straten in de stad de rotsblokken weg. De boompjes zijn nu toch al bomen geworden en dus goed zichtbaar.
Jullie lokale magazine nam poolshoogte en sprak met Fred en Wilma uit de straat. Fred wil die blokken niet, maar mag ze niet zomaar wegnemen. Ooit ontwikkelde hij een maritieme tuin in de haven van Antwerpen. Daar liggen ook van die rotsblokjes. Hij legde ze in cirkels en creëerde zo een leuke picknickzone. “Goed voor het fort, zonevreemd, maar wel leuk!”
Klik vóór 3 april op www.mooimortsel.be en draag je steentje bij voor een ‘Mooier Mortsel’.
Dirk Brentjens