Antwerpen binnenkort in de ban van de cartografie

Nieuws
De aardoppervlakte is 510 miljoen vierkante kilometer. Al eeuwen proberen mensen overal ter wereld die grote aarde bevattelijk te maken op een kleiner formaat: in wereldkaarten en globes, in zee- en stadskaarten. Vier tentoonstellingen in Antwerpen nemen de bezoekers deze zomer mee op ontdekking langs de historische cartografie. Het MAS geeft in ‘De Wereld Gespiegeld’ een overzicht van het veranderende wereldbeeld van de middeleeuwen tot nu.
Eén en ander wordt in beeld gebracht tijdens vier tentoonstellingen.
*De Wereld Gespiegeld Wereldkaarten van de middeleeuwen tot nu (MAS/ 24 april tot 16 augustus): 150 unieke wereldkaarten brengen de bezoeker mee op ontdekkingsreis.
*Rockoxhuis (24 april tot 16 augustus): Abraham Ortelius staat bekend als de geograaf die in 1570 de eerste verzameling kaarten als één boek op de markt bracht. Ortelius en Rockox deelden een passie voor het verzamelen van munten.
*Museum Plantin-Moretus (24 april tot 19 juli): in de zestiende eeuw groeide Antwerpen uit tot een internationale handelsmetropool. De bouw van de Spaanse omwalling deed het uitzicht sterk veranderen. De stad kreeg vorm: de Stadswaag, de Vrijdagmarkt, de Bourlaschouwburg, het Stadhuis, het Hanzehuis, het Hessenhuis, de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal kreeg haar toren, …
*De Zeven Zeeën (Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience – 13 juni tot 13 september): met navigatieboeken, zeekaarten, maritieme atlassen en uitzonderlijke globes brengt men het verhaal van de heldhaftige zeevaarders.
EM