Start campagne Broederlijk Delen op 18 februari 2015

Nieuws
‘Marco is een boer en wil dat blijven.’ Met deze slogan lanceert Broederlijk Delen op dinsdag 17 februari 2015 zijn nieuwe vastencampagne.
We focussen dit jaar op de boeren in het Andesgebergte van Peru. Hun toekomst wordt bedreigd door grootschalige mijnbouw, die grote hoeveelheden water verbruikt, de omgeving vervuilt en sociaal protest onderdrukt. Dat maakt het leven van de lokale boerengemeenschappen onmogelijk.
Het positieve verhaal van boer Marco
Marco (25) is geboren en getogen in Ccoyani, een gemeenschap op 3980 meter in het Peruviaanse hooggebergte. Net zoals vele anderen in Ccoyani is Marco boer en moet hij overleven van de landbouw. Dat is niet eenvoudig. In het gebied is de klimaatverandering al enkele jaren voelbaar. Onregelmatige regenval, vroegtijdige koude en erosie kelderden de voedselopbrengst. Water en land zijn namelijk cruciaal voor de landbouw.
Gelukkig konden de boeren zich dankzij vernuftige landbouwtechnieken, irrigatie en goed waterbeheer aanpassen aan deze klimaatverandering. Het resultaat is positief: ze produceren nu meer dan voldoende voedsel en kunnen opnieuw dromen van een betere toekomst, maar dat is zonder de mijnbouw gerekend …
Verwoestende mijnbouw
De omgeving waar Marco woont, net als heel wat regio’s in de Peruviaanse Andes, bevat veel grondstoffen. Een mijnbouwbedrijf is geïnteresseerd in de ontginning ervan. Dat zou een ramp zijn voor Marco en zijn gemeenschap. Grootschalige mijnbouw in Peru is roofbouw op mens en milieu. Mijnbouwbedrijven graven hele bergen af en passen uiterst schadelijke procedés toe, met watertekort en vervuiling van water en grond als gevolg. Een verwoest landschap is dan het resultaat.
De campagne loopt van 18 februari tot en met 5 april 2015. Info: www.broederlijkdelen.be/marco