‘Alle Hens aan Dek’ in het MAS

Nieuws
Het MAS (Museum aan de Stroom) eert dit jaar 75 jaar vzw De Vrienden van Het Nationaal Scheepvaartmuseum. Een nieuwe presentatie in het Kijkdepot brengt verhalen, collectiestukken, originele foto’s en filmmateriaal van verzamelaars met een brandende passie voor scheepvaart. In de vaste collectie op de verdieping Wereldhaven (+6) zijn de objecten van de Vrienden getuigen van een jarenlange traditie van mecenaat. De Vrienden brachten in 1999 13.000 stukken bij elkaar en blijven ijveren voor een eigen scheepvaartmuseum.
De objecten in de expo worden getoond in de tijdsgeest zoals ze worden bewaard: vol verhalen uit het verleden, in goede staat verkerend en als een vat vol mogelijkheden voor de toekomst. Sommige stukken zoals katrollen, korvijnagels (waarmee dingen op zeilschepen werden vastgezet) en blokken lijken klaar voor de antiekmarkt. Scheepsmodellen brengen de functies van al deze losse objecten driedimensionaal in beeld.
In de verzameling zitten enkele pareltjes: de belevenissen van de broers Ducombier bijvoorbeeld, die aan boord van de allereerste Belgische marineschepen deelnamen aan vruchteloze kolonisatiepogingen in Guatemala en West-Afrika. Maar ook de vertelsels uit de Antwerpse havenbuurt of van wereldreizigers uit de vorige eeuw maken deel uit van de collectie.
In 1968 waren verschillende Vrienden aanwezig bij een lezing van Joe Pancho, de eerste ‘tattoo-artist’ in de Antwerpse haven. Meteen begonnen ze in het Nationaal Scheepvaartmuseum een ‘tattoocollectie’ aan te leggen. Het MAS ging nu op zoek naar de man achter de legende Pancho en vond een aantal Antwerpenaren met zijn werk op hun huid.
Vier vitrines in het Kijkdepot (2de verdieping) vertellen de verhalen van diverse wereldreizigers. Naast de objecten in het Kijkdepot behoren 82 van de 654 voorwerpen op de verdieping Wereldhaven tot de collectie van de Vrienden, die blijven ijveren voor hun doel: scheepvaarterfgoed verzamelen en met een uitgebreid patrimonium de scheepvaartgeschiedenis levendig houden en een eigen museum oprichten. De expo is gratis te bekijken en loopt tot eind 2015. Men kan er van dinsdag tot zondag terecht van 10 tot 17 uur. Meer info over de vereniging op www.vriendenscheepvaartmuseum.be
EM