Afbeelding

Mortsel neemt afscheid van tapijten L. De Muynck

Nieuws

Louis was destijds binnenhuisinrichter en hij gaf zijn passie voor tapijten met de paplepel door aan zoon Raymond. Na meer dan 50 jaar gaf Louis in 1986 de zaak in handen van zoon Raymond. Datzelfde jaar diende de familie helaas ook definitief afscheid te nemen van de 72-jarige oprichter van tapijten L. De Muynck.


 Maar liefst 80 jaar geleden startte de 21-jarige Louis De Muynck een mooie zaak in binnenhuisinrichting in het ouderlijke huis in Wilrijk. Iets later kocht hij een burgerwoning aan in de Antwerpsestraat 302, die kort na de oorlog werd omgebouwd tot winkelpand. In de jaren 1960 kon de winkel worden uitgebreid door de aankoop van het aanpalende pand. Met de hulp van zoon Raymond, die reeds op 16-jarige leeftijd mee in de zaak begon te werken, groeide Tapijten L. De Muynck geleidelijk uit tot een monument in de sector voor Mortsel en omstreken.

Samen werkten vader en zoon De Muynck niet alleen gedreven, maar tevens zeer gefocust aan een unieke speciaalzaak in tapijten. Decennialang werden klanten door Louis en Raymond met raad en daad bijgestaan voor de aankoop en het onderhoud van zowel handgeknoopte Oosterse als machinaal geproduceerde tapijten. Doorheen de jaren bouwde Tapijten L. De Muynck niet alleen een unieke collectie aan tapijten op, maar vergaarden vader en zoon De Muynck heel wat vakkennis die hen in de mogelijkheid stelde om hun vele trouwe klanten een perfecte service te garanderen. “Omdat vader en ikzelf naar de landen van oorsprong reisden en rechtstreeks contact hadden met de knopers, konden wij vaak beslag leggen op unieke stukken die anders nooit hun weg naar het Westen hadden gevonden”, laat een fiere Raymond De Muynck weten.

 In 1988 werd Tapijten L. De Muynck een bvba en amper 4 jaar later besloot Raymond om de twee panden grondig te renoveren tot de mooie zaak die we momenteel kennen. Rond die tijd werd Raymonds zoon Filip ook in de zaak geïntroduceerd, maar na 15 jaar bleek dat het niet echt zijn ding was. Niettegenstaande Raymond 65 was, besloot hij om nog enkele jaren door te gaan en in 2011 de winkel zelfs nog een mooie facelift te geven. Zijn liefde voor Tapijten L. De Munyck is zo groot dat hij het levenswerk van zijn vader en hemzelf in schoonheid wil laten eindigen. In de loop van 2015 valt het doek, of beter het tapijt, over Tapijten L. De Muynck. De zaak is dan 80 jaar en Raymond 69. Hij is zijn trouwe klanten zeer dankbaar en hoopt hen tijdens zijn periode van welverdiende rust nog te mogen ontmoeten.

Tijdens de maand december kan iedereen nog genieten van mooie voorwaarden. Dan start namelijk de definitieve uitverkoop. De zaak zal de laatste maand van het jaar uitzonderlijk ook geopend zijn op zondag van 13 tot 17 uur. Klanten die voor 600 euro aankopen, ontvangen een gratis fles champagne van “Laurent Perrier”. Wie wil, kan alvast op afstand een kijkje nemen via de Virtual Tour op Google Streetview.

Met deze mooie eindejaarsactie kan iedereen feestelijk afscheid nemen van een monument in Mortsel. ’t Periodiekske en De Passant wensen Raymond nog een rijk gevuld leven en danken hem voor de jarenlange fijne en correcte samenwerking.

Tekst: Fik Verbiest

Foto’s en Virtual Tour: Wilfried Deferme