Zelfportret van Rubens wordt gerestaureerd

Nieuws
Het Zelfportret van Rubens uit het Rubenshuis wordt gerestaureerd. Op 8 september vertrekt het naar de National Gallery in London. Het werk keert op 28 maart 2015 terug voor de tentoonstelling Rubens privé. De meester portretteert zijn familie , waarna het opnieuw op zaal komt.
Het Zelfportret van Rubens is één van de blikvangers van het Rubenshuis. Het heeft een iconische waarde voor Antwerpen en verlaat zelden het museum. Binnenkort wordt het schilderij gerestaureerd voor de komende tentoonstelling Rubens privé. De werken zijn de allermooiste en meest intieme portretten die door de meester zijn gemaakt. Ze werden uit liefde geschilderd en dienden vooral voor de memorie. In 2015 worden deze verbluffende kunstwerken voor het eerst gezamenlijk getoond in de voormalige woning van Rubens.
Hoewel Rubens op alle vlakken een uiterst zorgvuldig vakman was, had hij de gewoonte om de panelen van schilderijen die hij voor zichzelf maakte te construeren uit verschillende planken hout. Zo is het lastig om deze werken te transporteren.
Het Conversation Department van de National Gallery geniet wereldfaam. Eerder restaureerde het atelier ook het portret van Margaretha Van Eyck uit het Brugse Groeningemuseum. Het Zelfportret van Rubens is nog tot en met 7 september in het Rubenshuis te zien. (EM)