‘Sint-Paulus, de Antwerpse dominicanenkerk, een openbaring’

Nieuws
Rudi Mannaerts (1960) is priester en kunsthistoricus. Hij is pastoor van de Sint-Andriesparochie in Antwerpen en verantwoordelijk voor de toerismepastoraal in het bisdom Antwerpen. Hij is een gerenommeerde kerkgids en een begenadigd spreker, die met zijn vaak gedurfde projecten meermaals in de belangstelling kwam. Nu schreef hij een boek over de Sint-Pauluskerk.
Bij de voorstelling van zijn werk, in de grote aula van Campus Carolus, slaagde de auteur erin het talrijk opgenomen publiek gedurende anderhalf uur te boeien. De dominicanenkerk ligt ietwat verscholen achter een huizenblok en trekt jaarlijks duizenden mensen aan, zowel kerkgangers, muziekliefhebbers als toeristen. Heel de geschiedenis van de kerk schetsen zou ons te ver leiden, maar toch springen enkele data in het oog:
1276: bouw van de eerste Sint-Pauluskerk. De kerk wordt ingewijd door Albert De Grote. De oudste afbeelding dateert van 1515. Bij de kerk hoort een klooster. Dominicaanse kerken zijn sober. Dat merk je onder meer aan de afmetingen. Er bestaat één uitzondering: de kerk in Antwerpen. Door de nabijheid van de Schelde is de kans op stormvloeden erg groot, vandaar dat de kerk wordt verstevigd.
1421: de Sint-Elisabethvloed verlegt de Schelde, waardoor de kerk in een put komt te liggen.
1512-1540: een nieuwe kerk wordt gebouwd rond de oude
1549: afbraak van de oude kerk.
1577: Calvinisten besturen Antwerpen en eisen de helft van de kerk op voor hun bijeenkomsten.
1581: het klooster wordt opgeheven, de kloosterlingen verdreven.
1616: het Koninklijk gezag wordt hersteld. Antwerpen is opnieuw katholiek.
1628: de kerk wordt verder opgetrokken. In het nieuwe klooster wonen 80 paters.
1630: de gewelven worden aangebracht.
1636: de kerk is voltooid.
1790: tijdens de Franse revolutie nemen de Fransen de mooiste schilderijen mee. Kloosterlingen krijgen in ruil waardebonnen waarmee ze later de inboedel zullen terugkopen.
1804: Napoleon beslist dat katholieken opnieuw een parochie mogen openen. De stad Antwerpen koopt de kerk. Het orgel wordt verkocht en bevindt zich nu nog steeds in Broechem.
1855: er wordt een straat getrokken door de tuin van het klooster die leidt naar de Sint-Pietersvliet. Er worden twaalf huizen gebouwd.
1968: de kerk wordt zwaar getroffen door een brand.
1998: de kerk wordt verkocht voor 37 miljoen Belgische frank. (EM) *’Sint-Paulus, de Antwerpse dominicanenkerk, een openbaring’. Auteur: Rudi Mannaerts. 208 pagina’s. ISBN: 9789080645165