European Street Cup beleeft dit weekend zijn ontknoping

Nieuws

De European Street Cup kent dit weekend zijn ontknoping op de Nieuwe Graanmarkt in Brussel. Het betreft een Europees kampioenschap in verschillende straatvoetbaldisciplines: freestyle, panna en ‘4 tegen 4’, waaraan wordt deelgenomen door België, Frankrijk, Italië, Duitsland, Engeland, Polen en Letland. Het is nog maar de tweede maal dat het evenement wordt georganiseerd. Vorig jaar was het Deense Esbjerg de gastheer. 

European Street Cup is uniek in de straatvoetbalwereld, omdat alle verschillende disciplines aan bod komen. Dit zorgt voor een uitzonderlijke mix van stijlen en culturen: van de plattelandsjongens uit Noorwegen en Polen, die uitblinken in ‘hard core freestyle’ tot de veelzijdigheid van de Belgen, die in alle competities hun mannetjes staan.

Bruno Keustermans van Sportizon, dat organiseert in samenwerking met Straatvoetbalbond Vlaanderen: ‘In feite betreft het hier een Deens-Belgische organisatie. Straatvoetbal is zich echt aan het ontwikkelen. Bij de Rode Duivels lopen er trouwens verschillende spelers rond die op de pleintjes zijn beginnen ballen. Het leuke is dat je verschillende stijlen kan onderscheiden. Er is een enorm verschil tussen de Belgische en de Franse manier van spelen, die dan weer niet te vergelijken zijn met de Poolse. De jongens doen dit voor hun plezier, er is geen prijzengeld aan verbonden. Het gaat gewoon om de passie voor het voetbal, het samen zijn en het leren van elkaar. Elke speler kan punten verzamelen voor zijn land. Het team mag voor één week op reis.’

Onder de Belgische deelnemers vinden we niet meteen bekende namen: er zijn vijf Brusselaars bij, twee spelers uit Namen, twee Oostendenaren, twee voetballers van Seraing, terwijl Antwerpen wordt vertegenwoordigd door Mourad El Bakkali en Ilyas Touba.

Meer info op www.europeanstreetcup.com. (EM)

*HET PROGRAMMA: Zaterdag 21 juni: 13-18u Finales Freestyle Football Championship

Zondag 22 juni: 12u-17u30: European 4vs4 Championship