Alle Hens aan Dek in het MAS

Nieuws

Het MAS (Museum aan de Stroom) eert dit jaar 75 jaar vzw De Vrienden van het Nationaal Scheepvaartmuseum. Een nieuwe presentatie in het Kijkdepot brengt verhalen, collectiestukken, originele foto’s en filmmateriaal van verzamelaars met een brandende passie voor scheepvaart. In de vaste collectie op de verdieping Wereldhaven (+6) zijn de objecten van de vrienden getuigen van een jarenlange traditie van mecenaat. De Vrienden brachten in 1999 13.000 stukken bij elkaar in het MAS en blijven ijveren voor een eigen scheepvaartmuseum.

De objecten in de expo worden getoond in de tijdsgeest zoals ze worden bewaard: vol verhalen uit het verleden, in goede staat bewaard en als een vat vol mogelijkheden voor de toekomst. Sommige stukken zoals katrollen, korvijnnagels en blokken lijken klaar voor de antiekmarkt. Scheepsmodellen brengen de functies van al deze losse stukken driedimensionaal in beeld.

In de verzameling zitten enkele pareltjes: van de broers Ducombier bijvoorbeeld, die aan boord van de allereerste Belgische marineschepen deelnamen aan vruchteloze kolonisatiepogingen in Guatemala en West-Afrika. Maar ook de verhalen uit de Antwerpse havenbuurt of van wereldreizigers uit de vorige eeuw maken deel uit van de collectie.

In 1968 waren verschillende Vrienden aanwezig bij een lezing van Joe Pancho, de eerste ‘tattoo-artist’ in de Antwerpse haven. Meteen begonnen ze in het Nationaal Scheepvaartmuseum een tatto-collectie aan te leggen. Het MAS ging nu op zoek naar de man achter de legende Pancho en vond een aantal Antwerpenaren met zijn werk op hun huid.

Vier vitrines in het Kijkdepot (2 de verdieping) vertellen de verhalen van diverse wereldreizigers. Naast de objecten in het Kijkdepot behoren 82 van de 654 voorwerpen tot de collectie van de Vrienden, die blijven ijveren voor hun doel: scheepvaarterfgoed verzamelen en met een uitgebreid patrimonium de scheepvaartgeschiedenis levendig houden en een eigen museum oprichten. De expo is gratis te bekijken en loopt tot eind 2015. Hij is van dinsdag tot zondag te bezoeken van 10 tot 17 uur. Meer info over de vereniging op www.vriendenscheepvaartmuseum.be (EM)