Op stap in eigen regio cover
Op stap in eigen regio cover

Op stap in eigen regio

Leven en welzijn

Je hoeft niet ver weg te gaan om mooie dingen te ontdekken. Wat doe je als je op reis bent in een ander land? Dat hangt af van je prioriteiten. Sommigen geven de voorkeur aan een strandvakantie om lekker te ontspannen en te genieten de lokale horeca. Anderen bezoeken dan weer liever een stadje, museum of andere bezienswaardigheid, maar waarom nemen we geen vakantie in eigen land?

Het onvoorspelbare weer
Omdat gewoonlijk het weer niet altijd even betrouwbaar is. Ik heb zelf meermaals mijn vakantie doorgebracht in de Ardennen, soms viel dat heel goed mee, maar het is ook gebeurd dat we zijn uitgeregend. Nu met de klimaatopwarming schuift een deel van het zonnige weer uit het zuiden meer door naar onze streken. Dit hebben we zelf aan den lijve kunnen ondervinden de laatste jaren en onlangs nog in juni! Temperaturen rond de 30 graden blijken geen uitzondering meer.

De Zuidrand
Wat valt er zoal te beleven in onze buurt? Ooit al gehoord over de ‘Zuidrand’? Dit betreft een samenwerkingsverband tussen zeven omliggende gemeenten, nl. Aartselaar, Borsbeek, Edegem, Hove, Kontich, Lint en Mortsel. Zowel de provincie Antwerpen als de Vlaamse Gemeenschap ondersteunen deze streekvereniging. De samenwerking spreidt zich uit over diverse zaken zoals cultuur met o.a. erfgoed, maar ook op vlak van toerisme.

Op ontdekking
Bekijk zeker eens de website https://www.dezuidrand.be/ waar je alvast een goed overzicht krijgt van het aanbod. De activiteiten zoals wandelen en fietsen zijn klassiekers, maar misschien zit er wel iets tussen dat je nog niet kent. Bovendien werkten ze ook trajecten uit op kindermaat … Goed om weten om de dagen van de grote vakantie te vullen! Laat je verrassen!

Aanbod in de regio
Wanneer toeristen naar ons landje afzakken, dan gaan ze vooral de bekende bezienswaardigheden bekijken in de grote steden zoals Brugge, Brussel, Antwerpen en Gent. Als je de website van de Zuidrand bekijkt, vinden we toch heel wat troeven in onze eigen regio. Soms kan je een leerrijke tocht met gids afsluiten met een bezoekje aan de speeltuin. Forten, een kasteel, een molen, je hebt het maar voor het uitkiezen. Maak eens een wandeling met gids in de natuur dicht bij ons, mogelijk kom je op plaatsen waarvan je niet wist dat ze zo goed als in je achtertuin liggen!

Heerlijke streekproducten
Wat willen we nog meer? Lekker eten en drinken natuurlijk! Zijn we bourgondiërs of niet? Ook daaraan besteden ze de nodige aandacht. Lokale dranken, voedingsmiddelen, sauzen of dessert, het kan allemaal. Enkele landbouwers sprongen mee op de kar en bieden zelfs workshops aan voor scholen. In de vakantie is dat uiteraard minder van toepassing, maar het is altijd goed om te weten …

Genieten in eigen land
Bij uitbreiding gaan we iets verder van huis, maar nog steeds in onze provincie Antwerpen. Je kan gaan bootje varen in Lier of een andere watersport beoefenen op de Nete of verder in de Kempen. Voor elk wat wils! Naar het andere eind van de wereld vliegen hoeft niet om kwaliteitsvolle tijd met je gezin of partner door te brengen, zolang je tijd maakt voor mekaar en samen dingen kan doen en ontdekken. Wat heb je meer nodig tijdens je vakantie? Geniet ervan!
Beeld: © Streekvereniging Zuidrand
Kristel Van Doorslaer – stresscoach
www.activational.be