Afbeelding
Goed in je vel cover

Goed in je vel

Leven en welzijn

Je voelt het, de lente zit in de lucht. Overal staan de bloemen in bloei, de bomen hangen vol bloesem, de zon geeft meer warmte. Alles krijgt weer energie, dat stimuleert om naar buiten te gaan.

Natuur in de startblokken

Alhoewel we nog stevige winterprikken hebben gehad in maart, voelen we toch dat de natuur ontwaakt. Dat voelen wij als mens ook. ’s Morgens is het al vroeger licht, wat je sowieso meer zin geeft om op te staan. Als de zon dan overdag nog van de partij is, geeft dit helemaal een boost, want na de lange wintermaanden kunnen we best wat zonlicht gebruiken, de vitamine D weet je wel. De lengende dagen bieden ’s avonds ook meer tijd om buiten te bewegen, te sporten.

Meer licht maakt minder somber

Dat licht een invloed heeft op ons humeur is algemeen geweten. Veel mensen voelen zich dan ook somberder tijdens de donkere wintermaanden. Zodra de eerste mooie lentedagen aanbreken, maak je daarvan best gebruik door buiten te gaan wandelen of fietsen of wat dan ook. Bewegen in de buitenlucht, nog beter in de natuur, maakt dat we tot rust komen en ontspannen thuiskomen. Dit stimuleert onze ademhaling en dat heeft dan weer zijn effect op heel ons lichaam.

Diep ademen

Als hartcoherentiecoach ken ik het belang van een diepe ademhaling. Door het jachtige ritme van ons leven ademen we soms te vlug en ‘te hoog’. We spreken dan over een ‘borstademhaling’. Wat we met een diepe ademhaling bedoelen, is dat we deze tot in onze buik voelen. Bij het inademen blazen we als het ware onze buik op en als we uitademen laten we onze buik ‘leeglopen’. Dit doe je automatisch als je neerligt. Zodra we rechtop zitten of staan, vergeten we dat soms. Het is echter net die diepe ademhaling die het sein naar onze hersenen geeft dat we mogen ontspannen. Dus neem regelmatig een paar minuten de tijd om bewust die diepe ademhaling toe te passen, het zal je stressniveau naar beneden brengen.

Goedkoop bewegen

Historisch gezien waren onze voorouders veel actiever dan wij. Nu zitten we allemaal regelmatig achter onze computer of hebben een zittende job met soms een slechte houding en nek- en schouderpijn tot gevolg. Veel repetitieve bewegingen met je arm of pols zorgen ervoor dat we stijf en stram worden of ontstekingen krijgen aan bepaalde gewrichten, pezen of spieren. De oplossing blijkt simpel. Voldoende bewegen, zodat je spieren kunnen ontspannen of andere spieren geactiveerd worden. Je hoeft geen fitness-abonnement te nemen. Regelmatig de trap nemen in plaats van de lift helpt alvast. Om het uur even rechtstaan om een glas water of andere drank te halen, doe daarbij enkele stretchbewegingen met je lichaam, het zal je dankbaar zijn. Of minstens 3 keer per week een wandeling maken van een half uur, het hoeft allemaal niet zo ingewikkeld of duur te zijn. Gewoon je lichaam de kans geven om eens in actie te komen en eens even flink doorstappen. Het kan zo eenvoudig zijn.

Niet aarzelen, gewoon doen

Misschien had je goede voornemens gemaakt op 1 januari. Wees eerlijk, goed gestart in januari en misschien nog tot februari volgehouden? Toen kwam er iets tussen, die ene keer, en de volgende dag had je ook niet veel zin en uiteindelijk verwatert je goede voornemen. Koud weer en wind stimuleren niet echt om naar buiten te gaan. Soms kan je binnen sporten, maar dat is dan meestal in clubverband en met vaste instapmomenten. Nu de lente in de lucht zit, heb je geen excuses meer. De moeilijkste meters zijn die tot bij de voordeur. Eens je die drempel hebt genomen gaat het veel vlotter. Dus wees lief voor jezelf en gun je lichaam de actie en de extra zuurstof.

Win-winsituatie

Alleen is maar alleen, dus zoek een maatje of een groep waarbij je kan aansluiten. Dan heb je ineens sociaal contact en een leuke babbel onderweg. Mogelijk breid je zo je vriendenkring uit. Diverse verenigingen in Mortsel en de Zuidrand organiseren regelmatig activiteiten in de buurt of op verplaatsing. Wil je proberen of het je ligt? Ga gewoon eens een keer mee en kijk of het je bevalt. Bewegen in gezelschap, dat is pas een win-winsituatie. Dit maakt dat we ons goed voelen in ons vel. Zo ben je helemaal klaar om volop te genieten van de lente!

Kristel Van Doorslaer - stresscoach

www.activational.be