Afbeelding
Ben jij een avonturier? cover

Ben jij een avonturier?

Leven en welzijn

Kriebelt het bij jou ook zo nu het soms nog koud en kil is, om te dromen van warmere oorden? De reisoperators sturen nu volop uitnodigingen om je zomervakantie te boeken en zo te genieten van vroegboekkortingen, maar wat betekent reizen voor jou?

Je bent jong en je wil wat

In mijn jonge jaren heb ik enkele verre reizen gemaakt. Je bent jong en de wereld ligt voor je open. Af en toe hoor ik dat studenten onmiddellijk na hun studies enkele maanden of een jaar vakantie inlassen om de wereld te ontdekken en ervaringen op te doen. Kennismaken met andere culturen kan enorm verrijkend zijn. Je blik verruimt en je ziet dat er andere mogelijkheden zijn dan wat jij als ‘normaal’ beschouwt. Een andere omgeving vraagt soms een andere levensstijl of manieren om zaken aan te pakken of op te lossen.

Werkvakantie

Een heel andere ervaring dan de vorige reizen was een soort ‘werkvakantie’ in Kenia. Het aanbod was om mee te helpen met een organisatie die werkte rond de bescherming van cheeta’s of jachtluipaarden. Enkele van deze dieren hadden een halsband gekregen om hen te kunnen volgen en zo hun jachtterrein en biotoop in kaart te brengen. Een uitermate boeiende ervaring en dit gebeurde i.s.m. enkele lokale personen en een doctoraatsstudent. Deels werkten we vanaf het ‘hoofdkantoor’ in Nairobi, deels gingen we op locatie. Dit betekende uren rijden naar een dorpje met enkele boerderijen en een kraal, een omheining van doornen waarbinnen het vee ’s avonds werd samengedreven om veilig te zijn voor wilde dieren. We sliepen met onze tentjes in een soort schuur. Een unieke ervaring om ’s nachts de leeuwen te horen brullen, gelukkig ver genoeg van onze tentjes …

Respect voor de omgeving

Wie ooit al eens een safari heeft gedaan zal het beamen, het is een geweldige ervaring. Je rijdt tot vlak bij dieren die in het wild leven. Op een moment waren we plots omgeven door giraffen, die rustig kwamen eten aan een acaciaboom. Als ik mijn arm had uitgestoken, had ik ze kunnen aanraken, zo dicht stonden ze. Een overweldigend moment! Uiteraard kom je als ‘gast’ in hun leefwereld en gedraag je je dan ook zo. Of dat zou toch zo moeten … Een herinnering die me altijd bijblijft, betreft één van de lunchlocaties in het Krügerpark. Een Amerikaanse toeriste bleek hierop toch een uitzondering. Er stonden waarschuwingsbordjes waarop expliciet gevraagd werd om de rondstruinende aapjes geen eten te geven, omdat dit schadelijk was voor hun gezondheid. De Amerikaanse bleek haar foto veel belangrijker te vinden, ze showde deze luidruchtig aan haar medereizigers. Op de foto was ze een aapje aan het voederen! Daarbij heb ik toch mijn bedenkingen. Reizen is sowieso respect hebben voor de omgeving, de lokale mensen en fauna en flora.

Relativeren

Wat je ook op reis in dit immense continent leert, is te relativeren. Het dagelijkse leven verloopt heel wat trager dan hier in Europa, een ander ritme dan we als ‘georganiseerde Europeaan’ gewend zijn. Een veelgehoorde uitspraak is dan ook TIA, d.w.z. ‘this is Africa’… Het openbaar vervoer verloopt anders, zelfs de grote wegen zitten meestal vol putten die vlot verkeer moeilijk maken. Bij een hevige regenbui of onweer bestaat er bovendien een grote kans dat de elektriciteit uitvalt. Of als het even niet geregend heeft, is er geen of te weinig water om te douchen. Als ik de klagende of negatieve reacties van sommige mensen hier hoor of lees, dan stel ik me de vraag : ‘Hoe zouden deze mensen reageren als ze in Afrika zouden wonen?’ Dan pas besef je in welke luxe wij hier leven.

Ieder zijn ding

Wat je ook doet, waar je ook op ontdekking gaat, geniet ervan! Reizen is vertrekken uit je vertrouwde omgeving en soms uit je comfortzone stappen. De bedoeling van eropuit te trekken, ver of dichtbij, is je batterijen op te laden. Gesprekken met toevallige passanten, kennismaken met nieuwe dingen, proeven van lokale specialiteiten, het hoort er allemaal bij. Het belangrijkste is dat je terugkomt met nieuwe ervaringen, mooie herinneringen waaraan je nog lang zal terugdenken met een big smile!

Kristel Van Doorslaer

www.activational.be