Afbeelding
De lentezon betekent energie! cover

De lentezon betekent energie!

Leven en welzijn

Dat het klimaat overhoop ligt, mag duidelijk zijn. Tijdens de kerstvakantie en in de nieuwjaarsperiode sneuvelden weer wat warmterecords. Mensen die de koude niet goed verdragen, vinden dat waarschijnlijk wel tof, maar wat met de planten en struiken?

Natuur overhoop

Wie regelmatig eens een wandeling maakt in de natuur merkte het waarschijnlijk al op, sommige bomen en struiken staan al in knop, wat toch wel heel vroeg is, vroeger dan andere jaren. Uiteraard heeft dit te maken met de zeer milde temperaturen waarmee 2023 gestart is. Die zachte dagen zorgen ook voor een vroeg lentegevoel.

Ontwaken uit de winterslaap

De donkere, grijze dagen van de winter maken dat mensen zich wat somber voelen. Ik hoor wel eens zeggen dat ze zich voortslepen, geen energie hebben, het gevoel hebben niet wakker te geraken. Uiteraard heeft dit maken met dag- en zonlicht. Zodra de dagen beginnen te lengen en de eerste zonnige dagen eraan komen, fleuren we letterlijk helemaal op. We krijgen weer energie om aan de slag te gaan. De tuin wordt onder handen genomen, zodat deze helemaal klaar is voor de eerste lentedagen of we willen gewoon naar buiten om te fietsen, te wandelen, … of andere buitensporten te beoefenen.

Goed voor de immuniteit

Zonlicht zorgt o.a. voor de aanmaak van vitamine D in ons lichaam. Die hebben we nodig voor onze botten en spieren en voor een goede immuniteit. Wil dat zeggen dat we heel de dag in de zon moeten vertoeven? Neen, dat is ook niet de bedoeling. Tijdens de zomer is 10 à 15 minuten per dag met blote armen en benen voldoende om je dagelijkse portie op te nemen. In de winter en de lente is dat iets moeilijker, het is dan nog te fris om met blote armen rond te lopen, maar alle beetjes helpen. Maak een wandeling buiten als de zon schijnt, met je hoofd en handen bloot.

Gezond lichaam en gezonde geest

Iedereen kent wel de spreuk: ‘Mens sana in corpore sano’ ofwel een gezonde geest in een gezond lichaam. Dat betekent zoveel als: we voelen ons goed in ons vel, zowel geestelijk als lichamelijk. Bij het nieuwe jaar horen meestal goede voornemens. We zullen meer sporten, fitnessen of diëten om de kilo’s onder controle te houden, maar hoelang houden we het vol? Belangrijk voor een gezond leven is dat we op meer dan één pijler werken: bv. door op ons eten te letten, meer te bewegen, een gezonde balans in werk en privé te zoeken en voldoende rustperiodes in te bouwen. Het is altijd een ‘en-en-verhaal’.

Orde op zaken stellen

Elk seizoen, zeker de lente, biedt ons een nieuwe start, wanneer heel de natuur weer tot leven komt. Ook wij als mens maken daarvan deel uit. Tijd om orde op zaken te stellen. Dat kan zowel op het werk als privé zijn. Misschien loont het de moeite om eens een balans op te maken over het onderwerp waarmee je worstelt. Zet de positieve en negatieve punten eens letterlijk naast mekaar op een blad, zodat het overzichtelijk is en zwart op wit staat. Mogelijk geeft dit al duidelijkheid. Of je kan ook ‘afwegen’ tegen mekaar, neem de ene zaak als het ware in je linkerhand en de andere zaak in je rechterhand en voel wat het zwaarste weegt. Als je naar je linkerhand kijkt, wat voel je dan? Doe hetzelfde met je rechterhand … het kan helpen om te beslissen. Durf te voelen, want een belangrijke beslissing neem je niet alleen met je verstand.

Genieten

Het belangrijkste is dat we met veel zin in het leven staan. Het maakt niet uit wat we doen, als we ons er maar goed bij voelen. Dat zorgt voor een gezonde balans tussen lichaam en geest. Dus geniet van de lengende dagen. Heb je zin om naar buiten te gaan en te genieten met volle teugen? Gewoon doen!

Kristel Van Doorslaer

www.activational.be