Afbeelding
Een nieuw jaar, een nieuwe start cover

Een nieuw jaar, een nieuwe start

Leven en welzijn

De tijd gaat snel, gebruik hem wel. Een cliché dat blijkbaar nog altijd van toepassing is. Achteraf bekeken vliegt een jaar voorbij, tijd om er even bij stil te staan. Nieuwjaar betekent het afsluiten van het voorbije jaar met al wat er gebeurd is en hoopvol uitkijken naar een nieuw jaar, een nieuwe start.

Een terugblik

Welke gebeurtenissen van het voorbije jaar blijven hangen? Alvast de inval van het Russische leger in Oekraïne eind februari. Daarmee ontketenden ze de eerste oorlog sinds meer dan 25 jaar op het Europese continent. Hoewel enkele duizenden Oekraïense vluchtelingen onderdak vonden in ons land, bleef deze oorlog voor vele mensen ‘ver van hun bed’. Wat waarschijnlijk meer impact heeft, is de energiecrisis die we als gevolg daarvan nu meemaken, omdat ieder van ons dit financieel voelt. Levensmiddelen en materialen kosten een pak meer dan vorig jaar, je kan minder kopen voor hetzelfde geld. Deze situatie zal helaas nog een tijdje voelbaar blijven.

Cultuur op volle toeren

Bekeken vanuit het vorige coronajaar kan je stellen dat we weer ‘genormaliseerd’ zijn. Al bleek de start van 2022 nog niet virusvrij. Zelf had ik tickets gekocht voor een stand-upcomedian die half januari zou optreden in Antwerpen. De week ervoor annuleerden ze onze boeking, de voorstelling werd met een jaar uitgesteld. Ik ben benieuwd naar wat er komen gaat. Ik kijk er alvast naar uit!

Op alle gebied is cultuur opnieuw in actie geschoten. Uitgestelde concerten van koren, orkesten, … we maken duidelijk een inhaalbeweging. Je zou jezelf moeten klonen om overal aanwezig te kunnen zijn. Helaas is dat tot nader order nog niet mogelijk … Dus het eindejaar bleek nog een drukke periode: van het ene (kerst)concert naar het andere, maar het voelt zo goed en het doet zo goed. Puur genieten van al die mooie muziek!

Balans opmaken

Deze periode nodigt ook uit even stil te staan bij ons leven. Belangrijk zijn je familie of gezin en je werkomstandigheden. Voor een aantal mensen dat voordien in de cultuursector en horeca werkte, bleek de coronacrisis een stimulans om ander werk te zoeken. Gevolg daarvan is dat daar nu een tekort aan werkkrachten is. Ook in de zorgsector kampt men met hetzelfde probleem. Heel wat vacatures voor zorg- en verpleegkundigen, maar te weinig geschoolde mensen om deze op te vullen. Dit terwijl de mensen uit de zorgsector toch wel een grote pluim verdienen voor al het werk dat ze dagelijks verrichten, soms onderbemand, maar ze houden de boel wel draaiende, omdat ze kozen om te zorgen voor mensen en dat doen ze. Met dank ook aan de vele vrijwilligers die bijspringen!

Trop is te veel: als de werkdruk te hoog wordt, krijg je een ander resultaat … burn-out. Enkele weken geleden stond het nog in de krant. De grafiek gaat nog steeds in stijgende lijn. Te veel werk voor te weinig mensen, in alle sectoren, het kan niet blijven duren.

Een goede start

Daarom is het van belang om de zaken eens even op een rijtje te zetten. Voel jij je nog goed in je (werk)omgeving? Toffe collega’s en een goede werksfeer betekenen heel veel om beter om te gaan met stress. Ze houden de balans in evenwicht. Zolang de voordelen opwegen tegen de nadelen blijven mensen voortwerken. Wanneer je passie kan leggen in wat je doet, dan lukt alles ook veel beter, het gaat vanzelf, je zit in een positieve flow.

Wat als dit niet zo is? Stel je dan eens volgende vragen. Ga je graag naar je werk of kom je met tegenzin uit je bed? Hoe voelt het voor jou? Een nieuw jaar, een nieuwe start … misschien ook van een nieuwe werkomgeving? Overweeg je om een andere richting uit te gaan, opnieuw te gaan studeren? Er zijn zoveel mogelijkheden, maar jij neemt de beslissing.

Goede voornemens

Net zoals ieder jaar hebben we goede voornemens. Meer sporten, een hobby beoefenen, of meer tijd inplannen voor je gezin en voor jezelf. Het belangrijkste blijft dat je doet waar je je goed bij voelt. Gun jezelf ook een rustpauze af en toe. Ik heb een koffiemok met daarop de tekst van Bond zonder Naam: Niks moet, niksen mag … Ik zou het niet beter kunnen zeggen. Zorg goed voor jezelf, dan pas kan je zorgen voor een ander. Wat je ook doet, doe het met veel zin! Dan kent 2023 alvast een goede start!

Kristel Van Doorslaer - stresscoach

www.activational.be