Focus op kunstenaars in de Zuidrand Edegem - Anoek Leunis cover
Focus op kunstenaars in de Zuidrand Edegem - Anoek Leunis cover

Focus op kunstenaars in de Zuidrand Edegem - Anoek Leunis

kunst

Ook deze maand zetten we de focus op een kunstenaar in de Zuidrand.
We brachten een bezoek aan Anoek Leunis uit de Lode Boningestraat in Edegem.
Zij stelde naar aanleiding van “Atelier in beeld 2023” ook haar werkplaats, met de toepasselijke naam “Ateljee Anoek”, open voor het publiek.
Anoek volgde als kind en tiener verschillende richtingen aan de academie van Brasschaat (nu Academie Noord). In 2013 zorgde een nieuwe start in een algemene richting aan de academie van Mortsel ervoor dat het creatieve waakvlammetje weer opflakkerde en totaal onverwacht kwam er na twee jaar een ‘klik’ met verf …
In het atelier Mixed Media wordt ze uitgedaagd om verschillende materialen (potlood, houtskool, inkt, krijt, aquarel, plakkaatverf, acryl, olieverf, …) en verschillende ondergronden (karton, hout, canvas, stof, …) te exploreren en te combineren.
De gekozen onderwerpen zijn divers (landschap, interieur, gebouwen, stilleven, portret, figuur, …). Ruimte, kleur, textuur en materiaal staan centraal en de eigenheid en eigen stijl ontdekken en ontwikkelen is één van de doelen.
Gaandeweg heeft ‘de mens’ in al zijn vormen een belangrijk aandeel gekregen in haar werken en haar afstudeerproject ‘Een klein leven – juni 2022’ is hiervan een mooi voorbeeld.
Het begrip ‘Mixed Media’ is voor haar niet alleen het gebruik van de materialen of technieken. Het maakt voor haar ook deel uit van de voorbereidende studie. Zo gebruikt ze naast gezochte en zelfgemaakte foto’s ook OpenAI, ChatGPT en 3D-printing om haar ideeën om te zetten in concrete voorbeelden die op zich dan weer worden gebruikt als onderwerp in haar schilderwerken. In haar laatste reeks werken ‘Oudere mensen met netzak’ integreert ze al deze mediavormen.
Anoek schildert intuïtief, vanuit haar buikgevoel, rekening houdend met de beschikbare kleuren. Ze mengt haar kleuren ook niet op een palet, maar rechtstreeks met de borstel op de gebruikte ondergronden.
Haar werken zijn niet gedetailleerd en ook niet abstract. Het gebruik van kleurvakken en lijnen maken echter duidelijk wat het onderwerp behelst of welk gevoel of emoties ze in haar werk wenst weer te geven. Deze laatste zijn, net als haar ingesteldheid, altijd positief. Getuige hiervan is de reeks ‘Oudere mensen met netzak’, in fine een triestig en melancholisch onderwerp. Fragiele oudere mensen, voorovergebogen lopend, zich krom gewerkt door hard labeur of ouderdom, moeilijk te been en met de voeten schuifelend, stap voor stap, dagelijks zware boodschappentassen dragend, ... worden door gebruik van eenvoudige lijnen, felle en warme kleuren in vlakken, gebalanceerd gepositioneerd op het doek, ... en bezorgen zo alsnog een positieve connotatie aan dit beeld of onderwerp.
Haar stijl omschrijven is voor mij moeilijk. Ook Anoek kan die niet helemaal precies definiëren, of toch: niet passend in een hokje!
Net als de mens in of achter de kunstenares.
Kleurrijk, positief, uitdagend, vol lef, sociaal, apart met een sterke persoonlijkheid.
Een spring uit het veld, want opgaan of blending in de massa, kuddegedrag vertonen of opgaan als een grijze muis in haar doen en laten, ... dat is niets voor haar.
Niet als mens, niet als kunstenares.

Anoek Leunis

Meer info over haar en haar werken: www.ateljeeanoek.be, of https://www.instagram.com/ateljeeanoek/ en https://www.facebook.com/ateljeeanoek
Foto’s Delgado Photography
@Meetjesman

Afbeelding