Focus op kunstenaars in de Zuidrand Edegem - Ingrid Van der Vloedt cover
Focus op kunstenaars in de Zuidrand Edegem - Ingrid Van der Vloedt cover

Focus op kunstenaars in de Zuidrand Edegem - Ingrid Van der Vloedt

kunst

We zitten midden in de zomer en dus tijd om te relaxen, te genieten, te ontspannen, te reizen, familiebanden en vriendschapsbanden opnieuw aan te halen of te versterken, ... en vooral om herinneringen te maken, te delen en blijvend te maken.
‘t Periodiekske ging dan ook op bezoek bij Ingrid Van der Vloedt in Edegem.
Een kunstenares die wonderbaarlijk die sfeer van vakantie, zomer, warmte, geluk, herinneringen ... weergeeft in haar werk.
Ingrid, getrouwd en moeder van twee volwassen zonen, maakte, weliswaar op latere leeftijd, van haar hobby haar passie.
Net als ieder kind hield ze van tekenen, maar pas in 2003 werd ze echt weer gebeten door de passie van tekenen en schilderen.
Na twee jaar middelbare graad (kennismaking met verschillende disciplines zoals teken- en schilderkunst, boetseren, grafiek) in ABK Mortsel, koos ze voor het atelier tekenkunst waar ze 7 jaar les volgde en daarna kwamen er nog 9 jaar schilderkunst gemengde technieken bij.
Zit schilderen of kunst in het algemeen dan in de familie?
Ja en neen, vader Charles Van der Vloedt was een fervent schilder. Hij bekwaamde zich onder meer in landschappen in olieverf en aquarel en stapte later over op pastel. Ingrids kinderen kozen voor sport als hobby.
Ingrid zelf schildert gevoelsmatig en suggestief. Het accent in haar werk ligt op expressie en weergave van sfeer.
Vertrekkende van al dan niet zelfgemaakte foto’s, bewust gekozen kleuren en accenten, slaagt ze er wonderwel in om enerzijds de kijker in haar werk mee te nemen in dagelijkse taferelen en anderzijds de kijker te laten grasduinen in zijn eigen herinneringen.
Je raakt ondergedompeld, meegezogen, ... in de geschilderde onderwerpen. Je herkent niet alleen het beeld, maar voelt ook de sfeer of het momentum gekoppeld aan/in dat beeld en dit doet je (on)bewust zoeken naar dit alles in je eigen herinneringen of ervaringen.
Ingrid situeert haar stijl tussen expressionisme en impressionisme. Figuratief, maar niet altijd tot in de details uitgewerkt. Genoeg om te herkennen, te associëren, om sfeer of gevoel weer te geven, minimaal houtskool gebruikend in vlakken of lijnen als accent of versterking. ‘Les Hollandaises à Avignon’ en ‘Schaft in Catania’ zijn daarvan mooie voorbeelden.
Enkele toeschouwers zagen overeenkomsten met Edward Hopper en Léon Spillaert. “Een groot compliment, want ik hou heel veel van hun werk”, zegt Ingrid. “Misschien hebben ze me onbewust geïnspireerd?”
Ingrids werk tovert spontaan een glimlach op je gezicht, geeft je een warm gevoel en laat je wegdromen naar persoonlijke ervaringen en herinneringen.

Ingrid Van der Vloedt

Haar onderwerpen zijn helemaal niet wereldvreemd.
Integendeel, iedereen herkent ze of kan zich op een of andere wijze identificeren, inleven met het onderwerp: een poes in een huiselijke omgeving, giechelende Nederlandse meiden in een of andere zonovergoten straat of op een plein in het zuiden van Frankrijk, mensen genietend van een koffie op een terras, een snel voorbijrijdende fietser, ...

Vooral de sfeer, de gebruikte kleuren, de compositie, het essentiële in beeld gebracht, de diepte of de beweging, gecreëerd al dan niet met enkele accenten zoals houtskool, ... doen het en katapulteren je weer naar die eigen warme, leuke, fijne positieve herinneringen, beelden, ...
Iets in de zin van: “Been there!”, “Saw that!”, “Know that feeling!”
Een koper van een van haar werken formuleerde het zo: “Het schilderij ‘Winterzon in Wenen’ was bij mij liefde op het eerste gezicht. Het schijnt nu in een rijhuis in Schoten en maakt er elke dag het leven van de bewoners en bezoekers warmer”,
het mooiste compliment dat je als schilder kunt krijgen, aldus Ingrid. Je wordt gewaardeerd en je hebt ook iemand gelukkig gemaakt.
Ingrid als mens en als kunstenaar?
Al snel werd in de loop van het gesprek duidelijk dat ze een warme, gevoelige, begripvolle, sociale persoonlijkheid is.
Op facebook las ze een uitspraak waarin ze zich helemaal terugvond: “It’s not about the tools, but about hands, eyes, heart and a longing in the soul to create beauty!” (auteur onbekend)
Beter kan je haar en haar werk onmogelijk omschrijven.

Meer info over Ingrid en haar werk: @ingrid_vandervloedt en https://www.facebook.com/profile.php?id=100084614943564

Wil je kennismaken met Ingrid en haar werk? Dat kan.
Ingrid neemt deel aan ‘Kunsthappening’ Armand Preud’hommeplein in Edegem op zondag 06.08.2023.

@Meetjesman
Foto’s Delgado Photography

Afbeelding