Afbeelding
Aziëlaan wint hoofdprijs: Vlaamse Openbaargroen Awards cover

Aziëlaan wint hoofdprijs: Vlaamse Openbaargroen Awards

Korte berichten

WILRIJK - De eerste Wilrijkse tuinstraat Aziëlaan won de eerste prijs op de Vlaamse Openbaargroen Awards. Het district kreeg ook prijzen voor zijn bijenvriendelijke initiatieven en bloemenrealisaties. Het project kreeg ook een Waterproof-label.

De straat in de Neerlandwijk, die in mei 2022 werd ingehuldigd, werd zo groen mogelijk ingericht en bevat heel wat nieuwe technieken waardoor regenwater ter plaatse maximaal de grond kan infiltreren. Door die wateropvang worden overstromingen bij hevige regen vermeden en kan het water hergebruikt worden bij extreme droogte. De vele planten en bloemen komen bovendien de biodiversiteit ten goede.

Voor dit project creëerde het district Wilrijk, samen met de stad Antwerpen, Aquafin en Water-Link een intensief participatietraject met de bewoners van de Aziëlaan. Zij werden maximaal betrokken bij alle stappen. Het project kent alleen maar voordelen. De onderscheiding kan de initiatiefnemers alleen maar stimuleren om op de ingeslagen weg verder te gaan. Het bewijst dat een heraanleg anno 2022 niet meer synoniem hoeft te zijn met alleen maar beton en asfalt. Kiezen voor meer groen en een waterdoorlatende ondergrond is goed voor het klimaat en maakt de straat ook aangenamer om er te wonen.

Hopelijk vindt dit initiatief ook navolging in de andere districten. FM