Afbeelding
Portret ... van een zomerverblijf in het groene Hoboken cover

Portret ... van een zomerverblijf in het groene Hoboken

in de kijker

De rijke handelaar uit Antwerpen keek door het venster van zijn kasteel en genoot van wat hij mocht aanschouwen! Hij kwam tijdens de weekends en in de zomer graag met zijn gezin naar deze mooie omgeving. Niet ver van de stad en toch zoveel rustiger en zoveel meer natuur! Wat een weelde!

Zijn prachtige herenwoning in classicistische rococostijl paste uitstekend in deze omgeving en hij voelde zichzelf de koning te rijk in zijn hof van plaisantie.

Zo moet hij zich wel gevoeld hebben, denk ik, omdat hij het voorrecht had te vertoeven in een chic kasteel dat zich bovendien bevond in een mooie, groene omgeving .

Van een hof van plaisantie naar een park voor iedereen, voor mens en dier

Gelukkig voor de bewoners van Hoboken werd er daar in de achttiende eeuw zo een buitenverblijf gebouwd en kon de gemeente het kasteel en het park in 1937 kopen, om er nadien elke Hobokenaar van te kunnen laten genieten en er zijn zorgen te laten vlieden.

Als je het domein via de hoofdingang betreedt, waan je je in de verleden tijd, zeker als je over de brug tussen de koetshuizen in, in de richting van het kasteel wandelt. Aan je linkerzijde heb je dan zicht op de oranjerie. De handelaar had gelijk: zijn buitenverblijf ‘kasteel Sorghvliedt’ past inderdaad perfect in het park met dezelfde naam.

In het hof van plaisantie, nu het districtshuis, is het meestal echt ‘plezant’, want daar worden vieringen gehouden, vinden tentoonstellingen plaats en worden huwelijken bezegeld. Na de plechtigheid kunnen de bruidsparen de feeëriekste plaatsen van het domein opzoeken voor de huwelijksfoto’s: de omgeving van de prachtige vijver met de twee fonteinen, het romantische bruggetje , de belvedère, ...

Het park, dat ik als kind beangstigend groot vond, is dat helemaal niet, maar dat doet zeker geen afbreuk aan de schoonheid en het belang ervan. Men komt er graag naartoe om net als de vroegere eigenaars al wandelende te genieten van de natuur, ook om weg te dromen op de grote grasvelden, te picknicken, te spelen in de speeltuin of om gezellig te rusten op één van de talloze banken en om er zijn zorgen te vergeten.

Je kan er met de kinderen ook een bossafari doen om zo wat meer te leren over de dieren die in het park leven, maar die je niet altijd opmerkt. Naast de vele watervogels kun je echter niet kijken. Zij voelen zich daar in hun nopjes, genesteld aan de kant van de vijver, op een eilandje of in het water. Ze leven daar op een uitgelezen plaats . Ze zijn één met hun omgeving en met de vele bezoekers van het domein.

Muziek in het park

Tijdens de maand augustus, telkens op woensdagavond wanneer het park wordt omgetoverd tot het openluchtfeest ‘Camping Louisa’, kun je er samen met vrienden en familie bij een drankje en een hapje genieten van livemuziek, meestal pop- en rockoptredens. De sfeer is dan opperbest, want iedereen wordt meegezogen in het samenspel van weergalmende klanken, vrolijke mensen en de geweldige omgeving.

De belvedère op de heuvel biedt een prachtig zicht op het park. In de 19de eeuw deed hij mogelijk dienst als theepaviljoen van het kasteel. Hij stond lang te verkommeren, maar werd gelukkig in ere hersteld. Aan de voet ervan kunnen de liefhebbers van klassieke muziek er nu sinds vorig jaar op 3 zondagvoormiddagen terecht voor een reeks concerten onder de naam ‘Buitengewoon klassiek’. Nog meer klassieke muziek klinkt er om de twee jaar als ‘Ten zuiden van ‘t Zuid’ wordt georganiseerd.

Moet het gezegd dat ook daar allemaal enorm van genoten wordt?

Uitnodiging

Te veel lof over park Sorghvliedt? Neen, dat bestaat niet! Ik nodig je uit om zelf eens te komen kijken op een mooie lente-, zomer-, herfst- of winterdag, want elk seizoen maakt het park anders, maar altijd is het daar even mooi! Tijdens de zomer kun je bovendien gaan zitten in de zomerbar, die wordt ingericht in de oranjerie met op het terras zicht op de Franse tuin, het kasteel en de vijver.

Kom en laat je zorgen vlieden!

Tekst en foto’s: A. Poelmans

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding