Afbeelding
Vaarvakanties … supergezellig en lekker dichtbij! cover

Vaarvakanties … supergezellig en lekker dichtbij!

in de kijker

Een boot, een kanaal, of een rivier en enkele vrienden of familie aan boord, meer heb je niet nodig voor een geslaagde vakantie. Trossen los en je kan vertrekken. Na een halfuurtje varen, is het alsof je nooit anders hebt gedaan. Je legt aan waar je wil, in een pittoresk haventje, of langs de oever, ver van alle drukte. Je bepaalt zelf hoelang je aangemeerd blijft. ‘s Avonds ga je uit eten in een gezellig restaurantje, of je kookt aan boord. ‘s Nachts kruipt iedereen tussen de lakens, het kabbelende water wiegt je al snel in slaap. Voorafgaande kennis van de vaarreglementen of brevet is niet (altijd) noodzakelijk.

Vlak achter de Vlaamse kustlijn kan je de Westhoek bevaren via de rustige waterwegen en genieten van de poëtische charme. Als je Nieuwpoort verlaat, sta je met je ene been in de polders en met je andere op de zandgronden van Vlaanderen. In het westen ligt het grote Westhoek natuurreservaat, een prima plaats om te wandelen. Onderweg ontdek je de heerlijke, historische steden Veurne en Brugge.

Lees verder onder de foto

Beroemd voor zijn windmolens, tulpen en natuurlijk de kanalen is Nederland de perfecte bestemming voor een vaarvakantie. Ontdek de pittoreske dorpen en stadjes, kunst en historische musea. Wie heeft nog nooit gehoord over het Anne Frankhuis in Amsterdam, Goudse kaas, de fietspaden, of het Van Gogh Museum? De bijnaam ‘land van waterwegen’ is echt niet gestolen, Nederland heeft een waterwegennetwerk van maar liefst 5000 km!

Lees verder onder de foto

Photo by StuartPearce.com © All rights reserved

Ook Duitsland, en met name de regio Mecklenburg, leent zich uitstekend voor een vaarvakantie. De landschappen tussen de meren, rivieren en kanalen zijn adembenemend en je ontdekt er een overdaad aan flora en fauna. Zwem je graag? Dan zijn de heldere waters van deze meren ideaal. Geniet ook van de rijke cultuur en geschiedenis door een bezoek aan bijvoorbeeld Rheinsberg en zijn kasteel, of de speciale huizen aan de waterkant in Mirow of in Röbel.

Lees verder onder de foto

Photo by StuartPearce.com © All rights reserved

Frankrijk: dé bestemming voor een vaarvakantie

Ontdek de Anjou-regio, bekend voor z’n gastronomie, kastelen, abdijen en de talloze dorpjes en steden verspreid langs de oevers.

In het zonovergoten Aquitaine-Gascogne–Lot vind je tradities, het ‘goede leven’ voor fijnproevers: ganzenlever, wijnen van Buzet en de Armagnac, aardbeien. De valleien zijn bezaaid met buitenhuizen en middeleeuwse kastelen. De Lot baant er zich een weg door het hart van de ongerepte natuur.

Lees verder onder de foto

Photo by StuartPearce.com © All rights reserved

Canal du Midi, Europa’s oudste waterweg met zijn gewelfde bladerdaken van honderdjarige platanen, is uniek. Dit is het paradijs voor water-, maar ook voor kunstliefhebbers. Ook de innerlijke mens geniet hier van een lekkere cassoulet en bijpassende wijn. De Camargue is een van de mooiste en zonnigste regio’s in Frankrijk, met levendige vissershavens en rustieke dorpen. Roze flamingo’s, stieren en paarden in alle vrijheid, sieren het landschap.

Bezoek in de Charente zeker de wijngaarden en de beroemde cognackelders. Geniet er van fietstochten door het bosrijke landschap en langs velden vol zonnebloemen. Vergeet niet te proeven van de culinaire specialiteiten: mosselen en oesters van Marennes-Oléron, tong en tonijn samen met een overheerlijke Pineau de Charente. De Bourgogne bezit de ideale bodem voor wijnstokken en hier ligt dan ook de bakermat van de beroemde Franse keuken en de fijne wijnsoorten.

Lees verder onder de foto

Photo by StuartPearce.com © All rights reserved

Met zijn rijke geschiedenis van de hertogen van Valois en de koningen van Frankrijk vind je overal verspreid over het landschap de sporen hiervan terug in de vorm van landhuizen en kastelen.

Talloze dorpjes in Val de Loire ontstonden in de middeleeuwen. Nivernais is bekend als dé kastelenregio. Het landschap leent zich uitstekend om te wandelen of te fietsen. Bezoek het middeleeuwse Vezelay, of het indrukwekkende aquaduct van Briare. Heerlijk om te vissen op forel, of te zwemmen in de Loire.

De gastronomie en plaatsen zoals Dijon en Dôle maken de regio Franche Comté onvergetelijk. De natuurlijke schoonheid van deze streek is grotendeels onaangeroerd gebleven.

Lees verder onder de foto

Copyright: photo by StuartPearce.com © All rights reserved

In de Vallée de la Saône, de Vogezen en Elzas, word je gecharmeerd door de rust en de ongereptheid van de natuur. Vanaf de Gallo-Romaanse periode waren de Vogezen erg in trek. Plaatsjes zoals Selles en Port-sur-Saône getuigen hiervan. Frans, maar toch ook een beetje Duits, dat is de Elzas. De oude huizen in vakwerk sieren de middeleeuws ogende dorpjes. Geniet van de vele wijnen, bieren en andere typische specialiteiten die de Elzas rijk is. Bewonder onderweg de verschillende reliëfvormen en het contrast tussen de Lotharingse bossen en de Elzassische vlakten.

Er zijn ook vaarvakanties mogelijk in Engeland, Schotland, Ierland en Canada.

#winkelhier #treiskoffertje #ReisGerust

www.treiskoffertje.be

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding