Afbeelding
Woningprijzen dalen in buurlanden, maar niet in België cover

Woningprijzen dalen in buurlanden, maar niet in België

habicom

In verschillende buurlanden zijn de vastgoedprijzen in 2022 gedaald. Dit was niet het geval in België. Hier zijn de vastgoedprijzen nog licht gestegen. Dit is een opvallende vaststelling, wetende dat de rentes behoorlijk gestegen zijn. De gemiddelde rente om een woonlening af te sluiten bedraagt nu 3,4 procent, in januari vorig jaar bedroeg die nog maar 1,4 procent. Naast die hogere rentes moeten kopers sinds begin dit jaar ook rekening houden met de renovatieplicht voor woningen met een E- of F-energielabel. Woningen met een E- of F-label moeten verplicht gerenoveerd worden naar label D of beter, binnen de 5 jaar na aankoop.

De enige duidelijke impact zien we bij het aantal afgesloten woonleningen. In januari van dit jaar werden er 45 procent minder woonleningen afgesloten ten opzichte van het jaar voordien. In februari was de daling 39 procent. Je zou dan denken dat hierdoor de vastgoedprijzen zouden dalen, maar dit was en is niet het geval hier in België. Het blijft een gegeven dat onze vastgoedprijzen steeds standhouden.

Wachten om een andere woonst te kopen, zal weinig opleveren. Experten verwachten nog steeds een gemiddelde prijsstijging van 2%.