Focus op kunstenaars in de Zuidrand – Christophe Batens Mortsel cover
Focus op kunstenaars in de Zuidrand – Christophe Batens Mortsel cover

Focus op kunstenaars in de Zuidrand – Christophe Batens Mortsel

cultuur

Ook deze maand besteden we aandacht aan een kunstenaar in de Zuidrand. We brachten een bezoek aan de Mortselse dichter-schilder Christophe Batens.

Christophe is beroepshalve actief als communicatieverantwoordelijke in de socioculturele sector en is daarnaast ook (loopbaan)coach en therapeut.

Net zoals bij vele kunstenaars zit de artistieke nood aan creativiteit en expressie ook hier in de familiegenen. Zijn vader schilderde voornamelijk landschappen, vaak gedetailleerd en met brede hemelpartijen. Ook taal was een regelmatig terugkerend gegeven in de familie. Bij speciale gelegenheden werden er of moesten er gedichten of prozastukjes geschreven worden. Aanvankelijk door zijn vader, maar die schoof langzaam deze verantwoordelijkheid en opdrachtjes door naar zoon Christophe, vermoedelijk vandaar zijn liefde voor schilderen en schrijven.

Christophe Batens volgde de opleiding schilderkunst en gemengde technieken aan de Academie Beeldende Kunst in Mortsel bij Karen van Vlaslaer (2014-2019). Hij had geen of weinig ervaring met tekenkunst en dacht aanvankelijk dat dit een handicap zou zijn in zijn schilderkunst. Al snel bleek dat dit tekort eerder een troef dan een gebrek was en dat hij door het gebruik van abstracte vormen, lijnen, vlakken, gecombineerd met uitgesproken kleuren, geplaatst in de juiste compositie, ook zo zijn creatieve expressie en gevoelens in zijn werken in beeld kon brengen.

Photographer: Delgado Photography | Copyright: delgado.photography@telenet.be

Daarnaast volgde Christophe, tijdens zijn opleiding schilderkunst, tevens nog een vierjarige opleiding Literaire Creatie met specialisatie Poëzie aan de Academie in Lier. Hij studeerde af in 2018 en dit met zijn bundel Nachtvaarders.

In 2017 won hij met zijn actualiteitsgedicht ‘Van de vrouw die een zus vond’ zilver op de Bonusgedichtenwedstrijd van Radio 1.

Enkele van zijn gedichten verschenen onder andere in ‘Het Liegend Konijn’ en ‘Poëziekrant’. Hij schreef ook voor het gemeenschapsinitiatief ‘Gebermte’ het gedicht ‘De stem van den Berm’. Christophe maakt deel uit van het dichterscollectief ‘Tussen de regels’ en draagt ook regelmatig zijn gedichten voor.

Dichter Lies Van Gasse zegt over zijn poëzie: "De woekerende beelden van Christophe zijn echt bijzonder. Als lezer word je doorheen een net van associaties gestuwd."

Christophe schrijft en schildert vanuit zijn gevoelen. Zijn inspiratie komt uit het dagelijkse leven en voornamelijk uit dingen, gebeurtenissen, mensen, gesprekken, ... die hem raken of beroeren. Dingen die hem op dat moment niet meer loslaten en waarbij hij een onweerstaanbare dwang en verlangen koestert om die emoties om te zetten in een weloverwogen spel van zinnen, verzen, woorden, ... Zonder dat dit alles kunstmatig of artificieel overkomt en waarbij hij het initiële gevoel, dat wat hem raakte, wat hem onrustig maakte en tot creativiteit leidde, ... altijd voor ogen heeft, houdt of ernaar teruggrijpt.

Photographer: Delgado Photography | Copyright: delgado.photography@telenet.be

De grootste voldoening verkrijgt Christophe dan ook wanneer iemand, om welke reden dan ook, geraakt wordt door het gedicht op zich of door een woord, een vers. Erkenning en waardering als schilder of schrijver zijn fijn, maar iemand persoonlijk raken via beeld of woord raakt hem pas echt.

Zijn levensmoto is dan ook dat je voldoende tijd moet nemen om je eigen stem te vinden, ernaar te leren luisteren handelen. De schoonheid van dingen zit in je eigen creatie, je eigen interpretatie, de eigen ervaring en de gevoelens die ze bij jezelf teweegbrengen. Jezelf vinden en blijven vinden is de uitdaging en dat werkt therapeutisch. Neem tijd om je geest en lichaam te voeden zoals een spons water opneemt. Selecteer wat goed is en vind in dit alles je eigen weg.

Erg wijze en verrijkende woorden van een heel warme, gevoelige kunstenaar en persoonlijkheid. Iemand die open, vrij en vlot communiceert en dit op een heel duidelijke en laagdrempelige wijze. Iets waarvoor ik, vóór het gesprek door zijn professionele activiteiten als communicatieman, coach en therapeut, vreesde. Volledig onterecht dus!

Je kan poëzie en beeldend werk van Christophe terugvinden op zijn website www.christophebatens.be.

Voor ingelijste tekeningen van zijn hand kan je ook altijd bij cadeau- en interieurwinkel Plume (Mortsel) terecht (www.byplume.com).

Je kan voor coaching en therapie ook bij Christophe terecht op zijn andere website (in opbouw) www.innerlighthouse.be.

Foto’s: Delgado Photography

@Meetjesman

Afbeelding
Afbeelding