Afbeelding
Edegem in alle straten - Geschiedenis en verklaring van straat- en wijknamen in Edegem (1173-2022) cover

Edegem in alle straten - Geschiedenis en verklaring van straat- en wijknamen in Edegem (1173-2022)

cultuur

Edegem in alle straten - Geschiedenis en verklaring van straat- en wijknamen in Edegem (1173–2022)

850 jaar Edegemse geschiedenis straatgewijs

EDEGEM - In 2023 viert Edegem zijn 850-jarige bestaan. Er staan heel wat activiteiten op stapel. Zo brengt Davidsfonds Edegem een nieuw boek uit. Auteur Pierre Hens verklaart in die publicatie de naamgeving van straten en hij plaatst en situeert die ook in de juiste historische context.

Het boek Edegem in alle straten verklaart de naam van straten, pleinen en trage wegen. Vernieuwend is dat Pierre Hens zich niet gebonden voelde door de Edegemse gemeentegrenzen. Bepaalde wijken zoals de Elsdonk- en de Minervawijk deinden uit tot over de grenzen van Edegem. De Wilrijkse en Mortselse straten van die wijken werden ook in zijn boek opgenomen.

De lezer komt meer te weten over de fascinerende en interessante verhalen die achter straatnamen schuilen. Die bijzondere en onbekende anekdotes, die boeiende wetenswaardigheden, die verrassende, maar ook dramatische gebeurtenissen weet Pierre Hens te bundelen en te verwerken tot een vlot leesbaar en bijzonder boek. Ook het erfgoed wordt uitvoerig besproken.

Ook een schitterend kijk- en geschenkboek

De honderden foto’s, kaarten, gravures en andere documentaire illustraties die nog nooit zijn gepubliceerd, zorgen bovendien voor een intrigerende kijk op Edegem in alle straten. Het boek is daardoor een mooi kijkboek geworden. Door de verfijnde vormgeving, de formaat- en papierkeuze, de hardcover en de bindingswijze is dit ook een prachtig geschenkboek dat meer dan 360 pagina’s telt.

Voor Pierre Hens heeft de geschiedenis van Edegem weinig geheimen. Hij is een actief medewerker van het Historisch Archief van Erfgoed Edegem (HAEE) en een veelgevraagde historische gids. Hij kent als geen ander de vele fascinerende facetten van het Edegemse verleden.

Zo werkte hij met André Mens als coauteur mee aan de redactie van boeken over de basiliek (2008) en het Edegemse rurale erfgoed (2013 en 2016). Samen met Ward Nijs zette hij in 2012 Edegem in de verf.

Met Edegem in alle straten weet hij op een prachtige manier een waardevolle aanvulling te brengen op de lokale Edegemse geschiedenis van 1173 tot nu.

Davidsfonds Edegem uitgever van Edegemse erfgoedboeken

Met de publicatie van Edegem in alle straten - Geschiedenis en verklaring van straat- en wijknamen in Edegem (1173-2022) is Davidsfonds Edegem niet aan zijn proefstuk toe. Zo verscheen in 2008 een boek over de Edegemse basiliek. Twee jaar later vertelde André Mens de geschiedenis van het Edegems Knapenkoor. In 2013 schreven Pierre Hens en André Mens met Edegem, dat boerendorp van toen … een van de succesvolste boeken over het lokale rurale erfgoed. De belangstelling was zo groot dat drie jaar later een tweede deel verscheen met als bijtitel Van Negerdorp tot Edegem in de wereld. Met Hazeschrans - Hof van plaisantie 1363-2002 schetste André Mens niet alleen het verhaal van dat historische hof van plaisantie, hij liet ons ook kennismaken met de restauratie van die historische site.

Verkoopadressen

Edegem in alle straten kost 48,50 euro en is te koop bij …

*Davidsfonds Edegem: Jan Vaes, Kontichstraat 166 Edegem

*VTC Kruispunt, Terelststraat 1 Edegem (tijdens de openingsuren)

*Standaard Boekhandel, Hovestraat 27 Edegem

*Krantenwinkel Govers, Hazeschransstraat 30 Edegem

Meer info?

*Jan Vaes: 03 457 20 11 – 0497 43 29 04 (jan.vaesdf@gmail.com)

*Lieve Christiaen: 0472 77 20 55

*Auteur Pierre Hens: 03 288 64 46 (pierre.hens@telenet.be)

*www.edegem.davidsfonds.be