Afbeelding

Jaarlijkse Antoniusprocessie in Edegem en de enige processie in de Zuidrand

cultuur
EDEGEM - Op zondag 22 januari 2023 nodigen we jullie uit voor de viering van de H Antonius-Abt in Edegem.
Om 09.00 uur is er de plechtige eucharistieviering in de Antoniuskerk, voorgegaan door pastoor Tom Schellekens en opgeluisterd door het Basilicakoor. Nadien volgt de processie door het centrum van de gemeente met het beeld van de H Antonius, gedragen door de leden van de Sint-Sebastiaansgilde. We vertrekken bij de kerk en gaan via de Strijdersstraat en Hovestraat tot bij de basiliek en dan gaan we terug via de Doelveldstraat en de Strijdersstraat naar de kerk. Zoals de laatste jaren zamelen we toiletartikelen en niet-bederfbare voeding in ten voordele van gastvrij Edegem. Goederen kunnen gebracht worden naar de kerk tussen 09.00 en 12.00 uur en ook onderweg lopen de vormelingen mee met bolderkarren en kruiwagens om goederen in te zamelen.
Het muziekkorps van KSA Cantincrode en de accordeonclub De Nachtegaal zullen ons muzikaal begeleiden. Jeugdhuis Het Varken en, nieuw dit jaar, het genootschap Cantecroy Mortsel vieren mee met ons. In het kasteel Cantecroy is de kapel ook gewijd aan de H Antonius-Abt. Kardinaal Antoine Perrenot de Granvelle woonde daar en door hem werd de kerk van Edegem aan Antonius gewijd. Het schenken van gaven gaat al eeuwen mee en daarmee steunen we de directe noden in onze gemeenschap.
De pastorale eenheid Maria Magdalena en Erfgoed Edegem hopen op jullie talrijke aanwezigheid in de kerk en ook in de processie of langs het parcours.
Hopelijk kunnen we jullie dan het goede nieuws melden dat Antoniusvieringen in Vlaanderen erkenning hebben gekregen als immaterieel erfgoed.
Info: cultuur @edegem